26.2 C
Виена
събота, 27 юли, 2024
spot_img
НачалоAвстрияУчебни пособия на ниски цени предлагат магазините на Каритас

Учебни пособия на ниски цени предлагат магазините на Каритас

Каритас помага на социално слаби семейства с подготовката за новата учебна година

-- Реклама --

Каритас помага на социално слаби семейства с подготовката за новата учебна година

Материална криза и затруднен образователен процес в училищата. Това са дългосрочните последици от Ковид пандемията за много семейства.

Цените в магазините се повишават и за много родители подготовката за новата учебна година се оказва непосилно финансово изпитание.

С няколко специални инициативи организацията Каритас се опитва да помогне на учениците да влязат добре подготвени в класните стаи.

Бедността засилва образователното неравенство

снимка caritas.at

Последните данни от ЕС сочат, че 230 000 деца в Австрия са застрашени от бедност. Във Виена това се отнася за всяко четвърто дете. Липсата на достатъчно средства се отразява изключително болезнено и на образователния процес и често тези ученици не могат да разгърнат способностите си в училище и бързо се отказват от по-нататъшно обучение.

Социалните работници в Каритас отчитат дълготрайните последици от коранакризата в значително повишение на броя на нуждаещите се от помощ. „Пандемията направи бедните още по-бедни и това засяга преди всичко много деца и младежи. Неравенството в образователната система нараства и засяга дългосрочно шансовете на подрастващите за бъдещо развитие.” Това споделя директорът на организацията за Виена Клаус Швертнер пред австрийските медии.

Около 300 евро на ученик трябва да отделят родителите, за да подсигурят нормален старт в училище. С парите, които се дават допълнително за излети и помощни материали тази сума нараства и е непосилна за редица семейства.

В помощ на нуждаещите се семейства

Ученически чанти, спортни екипи, химикали, моливи, фулмастери, боички – всичко това може да се намери на ниски цени в магазините на Каритас Carlas. Голяма част от тези пособия са дарени от други ученици в рамките на специален проект на младежката секция на организацията. В него са взели участие 7 940 ученици от 49 училища, които са набавили 450 напълно готови за училище чанти.

В магазините за дрехи втора употреба на Каритас може да пазарува всеки. В момента търсенето на дрехи за подрастващите надхвърля предлагането и затова от организацията призовават желаещите да се включат с дарения.

Безплатнa следобедна подготовка

Подкрепата, която Каритас дава на родители и ученици, не свършва с осигуряването на дрехи и учебни помагала. В цяла Австрия работят 56 Caritas Lerncafés, в които 960 доброволци помагат на 2 000 ученици да напишат домашните и подготвят уроците си. Възможността за безплатна следобедна занималня за деца от 6 до 15 години се предлага от 2007 г. с цел да се подпомагат децата от по-бедните семейства в учебния процес и да им се осигурят по-добри образователни шансове.

Ето къде може да намерите магазините на Каритас във Виена, в които от 23 август до 30 септември има специални цени за ученически дрехи и пособия.

carla nord, 1210 Wien, Steinheilgasse 3
carla mittersteig, 1050 Wien, Mittersteig 10


За цяла Австрия магазините може да намерите ТУК.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации