12.9 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияРакс, където пътеките срещат небето

Ракс, където пътеките срещат небето

-- Реклама --

Само на 80 километра южно от Виена на границата между Долна Австрия и Щайермарк се намира Ракс – планински масив от групата Ракс-Шнееберг. Районът предлага добре обозначени планински маршрути с различна трудност, множество хижи, а най-високият връх тук е Хойкупе (2007 м).

снимка Melange Bulgaren

Извън тези чисто географски данни, или може би точно благодарение на тях, Ракс е любимо място за отдих и туризъм не само на виенчани. Тук може да прекарате деня със семейството си, да хапнете и да се разходите из тучните поляни, да починете на чист въздух и заредени с енергия отново да се върнете в ежедневието.

снимка Melange Bulgaren

Мястото обаче не случайно става популярна туристическа дестинация и историята му е показателна за силата на иновативните идеи и упоритостта те да се реализират.

Първата въжена линия в Австрия

Още през 19 век регионът Райхенау е привличал любители на планината. Пеша или на кон те са катерели склоновете или са търсели и прокарвали обходни пътеки. Местните хора са усещали, че от природните дадености на областта могат да извлекат и икономическа полза, но все не намирали подходящия начин. Докато идеята за създаване на въжена линия, която да спестява уморителната борба със склона, не се загнездила в съзнанието на няколко човека с инженерно образование и визионерско мислене.

Ракс, планина, Австрия
Изграждането на въжената линия, снимка www.raxalpe.com

През 1913 г. д-р Валрет Конрад подава искане до Министерството на железниците за построяване на въжена линия до платото на Ракс. Избухването на Първата световна война обаче замразява амбициозния проект, но не и желанието на хората да развиват туризъм. На 24 септември 1924 г. е получено официално разрешение за започване на техническата работа за прокарване на трасе за въжена линия.

Ракс, Австрия
снимка www.raxalpe.com

Две години по-късно – на 9 юли 1926 г. първите пътници се изкачват без усилие на височина 1 600 метра над морското равнище. Ракс се превръща в модерен курорт, а въжената линия в популярна атракция за цели семейства. Удивително е, че точно в годините на Втората световна война се отбелязва рекорден брой посетители на година – 240 000.

Модерно, ефективно, екологично

През годините са направени редица реконструкции и подобрения по съоръжението – капацитетът на кабинката е увеличен от 23 на 36, а през 1975 – на 40 човека; скоростта от 3,5 м/с – на 7 м/с. На час близо 350 човека могат да се качат или слязат от платото благодарение на въжената линия, която преодолява разстоянието за шест минути.

Днес 95-годишното съоръжение е изцяло модернизирано и работи с най-иновативните и ефективни технологии. Преди пет години в обновяването му са инвестирани 3,2 млн. евро. Те са използвани за подобряване на комфорта на пътниците, създаване на онлайн система за закупуване и резервации на билети, нов пропусквателен пункт, тематични апликации.  Капацитетът на въжената линия е вдигнат от 150 000 на 165 000 пътувания на година.

Ракс е известен и с това, че вдъхновява създаването на първата в света планинска спасителна служба след като през 1896 г. лавина отнема живота на трима души.

снимка Melange Bulgaren

Пътеки за всички

Едно от големите предимства на Ракс е, че е типичен семеен курорт, защото голяма част от маршрутите са подходящи и за деца.

Ракс, Австрия
Ottohaus, снимка Melange Bulgaren

След краткото пътуване с кабинката стъпвате на платото и вече може да поемете по някой от многобройните добре обозначени маршрути с различна трудност. Най-лесна и бърза (около 45 минути) е разходката до Ottohaus, която се намира на 1 644 м. височина. Хижата предлага подслон за около 30 човека и ако решите да останете, може да се насладите на прекрасните изгреви, които се откриват оттук.

Наблюдателницата, снимка Melange Bulgaren

Величието на планината може да усетите, ако стигнете до наблюдателницата, която разкрива приказни гледки към околните планински склонове. На мястото има маса и пейки, така че може да поседнете и да поемете дъх преди да решите накъде да поемете.

Ракс, Австрия
Гледка от наблюдателницата снимка Melange Bulgaren

Повече за маршрутите и възможностите за походи на Ракс може да намерите ТУК.

Информация за разписанието на въжената линия и цените на билетите ТУК

______________________________

Още маршрути в Австрия:

Водопади, екопътеки и вкусна храна в Мугендорф

Вашият незабравим уикенд – в единадесет стъпки и половина

На плаж в Австрия

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации