9.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоНепознатата ВиенаС тайните и любовите на Хабсбургите в петък вечер

С тайните и любовите на Хабсбургите в петък вечер

-- Реклама --

Дори и най-великите военноначалници, генерали и политици имат своите моменти на слабост, своите тайни и странности. И най-силните жени, облечени във власт и влияние, скланят глава на нечие рамо и се подчиняват на чужда воля.

Синята кръв не прави живота на някои предствителина династията на Хабсбургите по-лек, а напротив – те са изправени пред невъзможни бракове, принудени са да спазват тежки правила, а всяко отклонение от консервативната традиция се е наказвало жестоко.

Диана Пиперова, Виена
С много чар, чувство за хумор и познаване на историята Диана Пиперова ни пренесе в двора на Хабсбургите

За любовите, скандалите, странностите и слабостите на имератори и императрици, на наследници и аристократи научихме в поредната разходка „Виена за ценители”. Увлекателният разказ на екскурзоводката Диана Пиперова ни пренесе в двора на Австро-унгарската империя, помогна ни да надникнем в спалните на най-влиятелните хора и да повдигнем завесата с техните тайни.

Как са живели Мария Терезия и нейният съпруг Франц Стефан? Кои и какви са били любовниците на Франц Йозеф? Как се стига до един от най-големите скандали на времето – самоубийството на престолонаследника Рудолф и убийството на графиня Мери Вечера? Имала ли е връзка Сиси с личния Гюла Андраши? Коя е „Червената Ержи” и с какво е известен Леополд Фердинанд – Вьолфлинг?

На тези и много други любопитни въпроси намерихме отговор по време на разходката в петъчната вечер на 20 август. Освен скандалните подробности от живота на величията, научихме и за традициите и обичаите, свързани с годежите и браковете през вековете, за мястото и ролята на жените и тяхното влияние в политиката.

За да се ориентират в сложната йерархия и роднински връзки в императорските семейства, нашите гости разполагаха със специална карта на родословното дърво на Хабсбургите.

Бурггартен, Диана Пиперова, Виена

Започнахме по светло от двореца Хофбург, където са живеели повечето от героите на разказите на Диана Пиперова, и завършихме в сумрак пред паметника на Франц Стефан в Бурггартен. Беше интересно и вълнуващо, настръхвахме от ужас и се смяхме с глас.

Екипът на Меланж Булгарен благодаря на всички свои приятели, които дойдоха на разходката и споделиха петъчната вечер с нас. Благодарим и на екскурзоводката Диана Пиперова, която с чар и професионализъм ни поднесе тази деликатна, пикантна, но и много човешка и интересна тема.

Очакваме ви и на следващата ни разходка през септември.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации