19.8 C
Виена
събота, 27 юли, 2024
spot_img
НачалоактуалноОт 1 май режимът за влизане в България се променя

От 1 май режимът за влизане в България се променя

-- Реклама --

От 1 май в България ще се влиза с ваксинационен сертификат или отрицателен тест

От 1 май в България ще се влиза с някои от следните три документа:

  • Сертификат за ваксиниране, издаден преди не по-малко от 14 дни;
  • Отрицателен тест – PCR или определен вид антигенен, направен преди най-много 72 ч;
  • Документ за преболедуване на Ковид 19 от преди най-много 6 месеца;

От началото на май пристигащите в България ще могат да се освободят от задължителната карантина, ако са ваксинирани – с две дози за ваксините на „Пфайзер“/“БионТех“, „Модерна“, „Астра Зенека“ и с една за ваксината на „Янсен“ – и представят официално удостоверение за това. Окончателната разпоредба все още не е публикувана, но според заявката на здравния министър, ще се изисква ваксинацията да е завършена поне две седмици преди пристигането в България, защото се смята, че тогава организмът е вече е изградил защита.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Карантината ще се отменя и за преболедували Ковид 19, ако покажат положителен резултат от PCR или антигенен тест за коронавирус. Тестът трябва да е направен не по-рано от 14 дни преди пътуването (толкова продължава лечението при случаите без усложнения) и не по-късно от шест месеца преди пристигането в страната. Аргумент за ограничението от шест месеца след заразяване е, че не е известна трайността на имунитета от преболедуване.

От 1 май карантината ще може да се отменя и с отрицателен резултат от определени видове антигенни тестове. Досега възможността бе да се предоставя само негативен резултат от изследване по PCR метода, смятан за златен стандарт и най-достоверен. Очаква се на сайта на здравното министерство да бъде качена информация за видовете антигенни тестове, които се признават на европейско ниво.

Тези три условия за отмяна на карантината при влизане в България, съобщиха министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг. Като причина за решението бе посочено началото на туристическия сезон от 1 май.

Влизане в Австрия

Засега австрийското правителство не е обявило промяна е режима на влизане в страната и пет дневната задължителна сила е в сила. Подобна информация ще намерите тук:

Промяна в изискването за антигенен тест при влизане в Австрия

Австрия въведе задължителна електронна регистрация преди влизане в страната

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации