6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Отварянето на туризма, заведенията и културния живот започва от средата на...

Австрия: Отварянето на туризма, заведенията и културния живот започва от средата на май

-- Реклама --

На специална пресконференция днес представители на австрийското правителство, отделните федерални провинции и  експерти обявиха първите стъпки в отварянето на живота.

Според представената стратегия от 19 май ще заработят отново заведенията и хотелите, ще започнат да се провеждат културни и спортни събития.

От 17 май учениците ще имат присъствено обучение в училищата като се предвижда да не се разделят класовете на смени. Децата от първи до седми клас ще носят обикновена маска, а в горните класове – FFP2. Три пъти в седмицата ще се провеждат тестове. Часовете по пеене и спорт ще се провеждат само на открито. Няма да бъде възможно организирането на събития с повече хора.

Всичко това ще се случи при спазване на определени мерки за сигурност и безопасност. Преди всичко ще продължи масовото използване на тестове, маски и спазване на отстояние.

Полезни адреси на български лекари, зъболекари, фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Какво се предвижда да се случи от 19 май

Културни събития

Ще могат да се провеждат както на открито, така и в зала. Максимално разрешеният брой лица на закрито е 1 500, а на закрито – 3 000. Изискването е капацитетът на местата да е запълнен на не повече от 50%. При събития без фиксирани места максимално разрешения брой гости е 50.

При тези събития няма да се предлагат храна и напитки.

Отваряне на заведения

След почти половин година пауза заведенията отново ще започнат да посрещат своите клиенти,  При всички случаи се предвижда регистрация на посетителите и носене на FFP2 маски. В затворени помещение на една маса ще могат да седнат максимум 4 човека (плюс деца), а на открито – до десет. Заведенията ще работят само до 22.00 ч.

Хотели и туризъм

От 19 май Австрия ще посреща и първите туристи, които ще могат да отсядат в хотелите. За пристигащите от рискови региони най-вероятно ще се предвижда карантина. Ще бъдат приети нови правила за използването на спа центровете.

Спорт

Желаещите да спортуват на открито ще могат да го направят като осигуряват по 20 кв.м на човек. Възобновяват се отборните и контактни спортове. Спортни събития също ще се провеждат при спазване на правилата за културните мероприятия.

Вход  само с документ

При всички случаи достъпът до заведения, кина, театри, културни и спортни събития ще става с представянето на:

документ, че  човек е ваксиниран – валидността на документа е една година и започва 22 дни след поставянето на първата доза;

документ, че човек е преболедувал Ковид 19 в последните шест месеца;

отрицателен тест за Ковид 19 – PCR тест (валиден за 48 часа), антигенен тест (валиден 24 часа) или самостоятелно направен тест (валиден 24 часа);

Стъпка по стъпка

Въпреки че облекченията ще важат за цяла Австрия, възможно е на отделни места да бъдат предприети регионални мерки. Кметът на Виена Михаел Лудвиг вече съобщи, че в австрийската столица отварянето ще бъде много внимателно и поетапно.

Канцлерът призова хората да продължат да бъдат внимателни, да носят маски и да спазват отстояние. Ако тези първи стъпки се приложат успешно, в началото на юли може да се говори за отваряне и на нощния живот и допълнителни облекчения.

Вицеканцлерът Вернер Коглер предупреди, че няма гаранция, че планираното отваряне ще се случи точно по представения план. Вицеректорът на Медицинския университет във Виена също се изказа в подкрепа на внимателното отваряне на живота, тъй като не може да се предвиди колко бързо броят на заразените ще се промени след отпускането на мерките.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации