5.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБезплатен семинар за защита правата на работниците и служителите в Австрия

Безплатен семинар за защита правата на работниците и служителите в Австрия

-- Реклама --

Искате да работите в Австрия и имате нужда от компетентна информация по въпроси, свързани със защитата на трудовите ви права? Интересувате се от нужните документи при пристигане в Австрия и при завръщане в България? Кои са институциите, които могат да ви помогнат?

Отговори на тези и още много други въпроси ще получите по време на семинара „Кой кой е при защита правата на работниците/служителите: aвстрийските институции срещат българските“. Той се организира от Службата по трудови и социални въпроси към Посолството на Република България във Виена и е безплатен. Ще участват експерти от Агенцията по заетостта (АЗ), Бюрото по труда, НОИ, а от австрийска страна ще има представители на Здравноосигурителната каса, Касата за отпуск и обезщетения на строителни работници, Инспекцията по труда за строителни дейности.

Семинарът ще се проведе онлайн на 28 април от 9.30 ч.

Основни теми на семинара

Преди заминаване от България

  • Кои са най-честите хипотези за започване на работа в чужбина (командироване, ПОВР, намиране на работа чрез посредник, др.)?
  • Кои са основни правила, с които трябва да се съобразяваме при заминаване (полезни съвети)?
  • Какво представлява EURES и как можете да се възползвате от услугите, които EURES предоставя?
  • Може ли и в кои случаи ИА ГИТ извършва контрол?
  • Какви документи трябва да представят българските граждани, които работят в Австрия при завръщане в България с оглед отпускането и изплащането на краткосрочните обезщетения и помощите от държавното обществено осигуряване (пример какво са формуляр U1, U2, в кои случаи гражданите биха имали право на достъп до обезщетения и пр.)
  • Какво може да направи АЗ/Бюрата по труда след като се завърнете от чужбина?

Вече сме в Австрия – какво е важно да знаем?

  • Кой кой е при защита на работниците и служителите? Кои разпоредби трябва да се вземат под внимание в Австрия (преглед на системата и отговорните органи в Австрия, работно време/почивка, работа в почивните дни и официални празници, максимално работно време)
  • Как мога да разбера дали и как съм регистриран в здравно осигуряване , пенсионно осигуряване и дали имам застраховка срещу трудово злополука? (Регистриран ли съм? С правилната дата? С правилния размер на заплатата?) Каква е процедурата, ако не съм регистриран? Как да подам сигнал? Кои документи трябва да пазя?
  • Какви обезщетения получава строителният работник от Касата за отпуски и обезщетения на строителните работници (BUAK) и кога се изплащат тези обезщетения?
  • Специфични характеристики на заетостта в селското стопанство (кратко описание на спецификата на прибирането на реколтата, различни колективни трудови договори във федералните провинции, настаняване директно във фермата, записване на работното време, изплащане на възнагражденията на ръка и възнаграждение на части, полезни контакти)
  • Какви са функциите на Финансовата полиция на пазара на труда

Как да участвате в семинара?

За участие в събитието е необходимо използване на компютър с камера или смартфон, защото то ще се реализира чрез платформата „Zoom“.

Желаещите трябва да се регистрират предварително като за целта изпратите мейл на следната електронна поща: socialau@embassybulgaria.at.

Може да следите информацията за семинара и чрез страницата на събитието във Фейсбук ТУК

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации