0.8 C
Виена
петък, 1 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияДа отбележим Световния ден на книгата с български автори, живеещи в Австрия

Да отбележим Световния ден на книгата с български автори, живеещи в Австрия

-- Реклама --

На 23 април светът отбелязва Световния ден на книгата и авторското право

Денят е избран като символична почит към двама от най-значителните автори в световната литература – на 23 април в една и съща година (1616 г.) умират Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир.

Любопитен факт е, че първоначалната идея за отбелязване на този ден произхожда от Каталуния. През 1926 г. крал Алфонс XIII подписва декрет за честване на Ден на испанската книга, за който след известно обсъждане се предлага датата на смъртта на Сервантес. И тъй като този ден съвпада с празника в чест на Свети Георги Победоносец – покровител на Каталуния – в Барселона търговците на книги устройвали грандиозен панаир на книгата. От 1931 година там се появява обичаят да се подарява роза на всеки, който си купува книга.

Години по-късно, на 15 ноември 1995 година, на 28-та сесия на на ЮНЕСКО, 23 април е провъзгласен за Световен ден на книгата и авторското право. С отбелязването на този ден светът отдава почит на просвещението и културните традиции, на книгите, като най-важното и значимо средство за съхранение и разпространение на знанието.

Книгите отдавна са се превърнали в неделима част от културата на съвременното общество. Трудно е да си представим света без книги – те ни дават отговори на много въпроси, помагат ни да намерим своите житейски ориентири, дават знание и мъдрост, пренасят ни в екзотични кътчета, докосват ни до различни култури и исторически времена.

„Четенето на книги е разговор с най-добрите умове на отминалите времена, и то разговор, в който те ни споделят своите най-добри мисли.“ – Декарт

През годините Меланж Булгарен е представил много български автори, живеещи в Австрия. Световният ден на книгата е повод отново да си припомним техните творби.

Книгата е сред универсалните подаръци, а нашата селекция включва разнообразни по жанр произведения не само за възрастни, но и за малките читатели.

Желанието на известната очна лекарка д-р Анелия Хохвартер да помогне на нуждаещите се я отвежда на лекарски мисии в Йемен, Етиопия, Зимбабве. Впечатленията ѝ от Африка намират художествено описание в книгата „Пътуване“, която освен на български се продава още на немски и английски език. Това е книга с мисия, защото средствата от продажбите ѝ ще бъдат използвани за закупуването на първия робот Локомат в България.

Повече за кампанията “Локомат за България” може да научите ТУК

Книгата може да се закупи от  БКИ „Дом Витгенщайн“, InterVega Reisebüro и фризьорски салон  Valeryia Nikolla.


Анелия Хохвартер: Мисия Локомат


Гери Дечева е позната на нашата аудитория с книгите си „Къщата на светулките”, Хотел Алберта”, „Амантес аментис“ . В последните години тя издаде и още няколко романа – „Сцената на светулките” и продължението на „Амантес Аментес” – „Мутатис Мутандис”.

Със своите 20 рисунки за оцветяване книжката ѝ „Синята гора“ е желан подарък за всяко дете. Английското издание на книгата вече се изучава в някои училища във Великобритания.

Книгите може да поръчате лично на Гергана Дечева на телефон 06607432713 или 00359 882 614385 или да се свържете с нея по Фейсбук.

Всички средства от продажбата на книгите Гери Дечева дарява за подпомагане на болни и деца в неравностойно положение в България. Тя вече е закупила подаръци за децата и персонала на Онкологичното отделение в София, за малчуганите в Дома за деца с увереждания в Елхово, Бургас и Благоевград.


Най-ценна е топлината, която идва от сърцето, убедена е писателката Гери Дечева


Дебютният роман на Емил Ценов „Корнелия” проследява историята на римска императрица, преплитаща се със съдбата на университетски преподавател, иманяр, английски и американски колекционери. Книгата събира все повече положителни читателски рецензии в Goodreads.

Романът, както и сборникът с разкази „Боговете на града”, могат да бъдат поръчани като електронна и аудио книга или книжно тяло от сайта на автора www.tsenovbooks.com.

Специално за Световния ден на книгата авторът предлага 50% отстъпка с код WorldBookDay2021.


Емил Ценов: Десет въпроса за писането, историята и ролята на случайностите в живота


 

Преводачката Жанина Драгостинова ни изненада приятно тази година с прекрасен сборник, събрал 44 искрени истории на жени на различна възраст, с различни професии, с различен опит и с различно отношение към брака и булчинската рокля… Освен съставителката, още две от дамите, разказали своите преживявания, живеят във Виена, а историите на други също по един или друг начин са свързани с Австрия.

„Моята булчинска рокля” може да се закупи от книжарниците в България или да бъде поръчана онлайн.


Жанина Драгостинова: Десет въпроса за 44 вълнуващи истории за булчински рокли и любов


 

Зарадвайте децата си с книжката на Иванка Краева „Коледа, зимата и буквите” – едно вълшебно пътуване из света на думите, в което всяка буква си има свой образ,  характер, хоби, ако щете и занимание.

Кратък откъс от нея може да прочетете ТУК, ако проявявате интерес, пишете на авторката на имейл:  i.kraeva@abv.bg


Иванка Краева спечели второ място на конкурса „С море в сърцето“


корица на стихосбирката "Сънище" на Ирен Филипова

 

Ирен Филипова е художник, който пише стихове. „Сънище“ е първата й стихосбирка и е илюстрирана с нейни картини. Тази книга е идеалното обяснение в любов към живота – тъжен, весел, вглъбен, танцуващ.

Стихосбирката ѝ „Сънище” може да поръчате ТУК.


Ирен Филипова, поетеса: Имаме нужда не само да забавим ритъма, критично важно е да се научим да „спираме света”


Пясъчна роза, Катя Кремзер

 

Ако сте почитател на стиховете за любовта, потърсете и стихосбирката на поетесата Катя Кремзер „Пясъчна роза”. Осемте цикъла, на които е разделена, пренасят читателя през различни светове и картини. Те ту се преливат плавно, ту се отблъскват в търсене на нови посоки. Книгата е луксозно издание, а изисканото оформление и цветни илюстрации са излезли изпод ръцете на журналистката Райна Дамяни.

Стихосбирката може да се намери в книжарниците в България или да се поръча онлайн.


За любовта и виното, без които не можем


След първата си книга „Кратък и практичен наръчник по оцеляване на семейства с малки деца и други в София“ Соня Тодорова зарадва читателите си с още две — романът „Перлите на Ади Ландау“ и сборникът с разкази „Незнайните образи хорски“, които са номинирани за наградата “Хеликон”.

Книгите на Соня Тодорова могат да се намерят в книжарниците в България или да се поръчат онлайн.


Соня Тодорова: Писането на родния език е чудесен активен начин за преодоляване на носталгията


С всичките си особености 2020 бе добра година за Сузана Йорданова – на бял свят се появи първата ѝ стихосбирка „Душата дрънка” – нежна, ефирна и в същото време силна книга, посветена на любовта и човешките емоции.

Ако сте в Австрия може да поръчате книгата директно от поетесата на имейл suzana.yordanova24@gmail.com. В България изданието се намира в повечето големи книжарници.


Сузана Йорданова: Десет въпроса за душата, поезията и живота


Зарадвайте хората, които обичате, с вълнуваща българска книга!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации