17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: От 14 септември отново задължително носене на маски

Австрия: От 14 септември отново задължително носене на маски

-- Реклама --

664 са новите случаи на заразяване с коронавирус в Австрия за 10 септември. 387 от тях са във Виена, 94 в Долна Австрия и 64 в Тирол. Рязкото повишаване на броя на позитивните резултати  доведе до повторно затягане на предпазните мерки в страната.

Затягане на мерките

„Ситуацията отново е сериозна” обяви канцлерът Себастиан Курц на специална пресконференция тази сутрин. Здравният министър Рудолф Аншбер анонсира и новите мерки, които влизат в сила от понеделник, 14 септември, в цялата страна:

  • Маските стават задължителни във всички търговски обекти, обществени сгради, училища и места, където има директен контакт между хората.

  • Сервитьорите в заведенията също ще бъдат длъжни да носят маски, ще се сервира само на предварително определени места.

  • Събития на закрито, в които няма предварително определени резервирани места, ще могат да разчитат на максимум 50 човека аудитория. За такъв тип събития на открито горната граница за участниците е 100.

  • Големи събития на открито могат да имат най-много 3 000 човека публика, а на закрито – максимум 1 500 при предварително определени седящи места.

Тази сутрин и кметът на Виена Михаел Лудвиг препоръча въвеждането на по-строги мерки с цел ограниачване разпространението на заразата. Преди влизане в болнично заведения отново ще  се правят тестове за коронавирус. Задължителното носене на маски се разширява и в заведенията (свалянето е възможно на масата), всички търговски обекти и пазари, на работните места също трябва да бъдат взети мерки за спазване на отстояние между работниците и служителите.

Сигнали в четири цвята

От седмица в Австрия функционира специална система, която отразява нивото на риск и съответните мерки, които трябва да се прилагат в съответната ситуация. Тя действа на принципа на сефтофара, но има четири нива – зелено, жълто, оранжево и червено. За момента въпреки значителното нарастване на позитивните тестове във Виена, Комисията, определяща какъв цвят трябва да е сигнала за съотвения регион, реши да не променя нивото на риск за столицата и тя остава с код „жълто”, вместо очаквания оранжев сигнал. В същото време Линц преминава от жълтата в безопасната зелена зона. Грац остава с код „жълт”, както и Инсбрук, Винер Нойщат, Корнойбург и Швац.

_______________

Още по темата:

Връщаме се към нормално ежедневие с нови правила и маски

От 15 юни: Облекчаване на задължението за носене на маски и отпадане на 14-дневната карантина при влизане в страната

Австрия: Маските се завръщат

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации