5.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Маските се завръщат

Австрия: Маските се завръщат

-- Реклама --

Повишаващият се брой нови случаи на заразени с коронавирус в Австрия, доведе до засилване на предпазните мерки. От петък, 24 юли носенето на маски в супермаркетите, банките и пощите отново става задължително. Както и досега в аптеки, болници и обществения транспорт може да се влиза само със защитна маска.

Задължителното носене на маски се отнася за цялата страна и засяга още църковните богослужения. Предпазната мярка трябва да се прилага и при всички събития, при които не може да се спази изискването за един метър дистанция между хората, при посещения в домове за грижи за възрастни хора и санаториуми.

Освен връщането на предпазните маски австрийското правителство предвижда да затегне контрола по границите. От петък пристигането от рисковите държави ще бъде възможно само с представянето на негативен PCR тест (на английски или немски език), идващ от сертифицирана лаборатория и не по-стар от 72 часа. Този тест не отменя задължителна 14-дневна карантина.


Влизането в Австрия от рискови държави само след представяне на негативен PCR тест. 14-дневната карантина е задължителна.


Припомняме, че от 9 юли България е обявена за високорискова държава, а от 16 юли Австрия забрани кацането на всички пътнически полети от България на летище Швехат. В групата държавите с висок риск на заразяване са още Сърбия, Косово, Черна гора, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Египет, Румъния, Молдова.

Ще бъде засилен и контролът върху спазването на карантината, а всички гранични проверки ще се осъществяват съвместно с представители на здравните власти. Канцлерът Себастиан Курц призова да се избягват всякаки пътувания в посока Западните Балкани.


От 16 юли: Австрия забранява пътническите полети от България и още 9 страни заради разпространението на COVID-19

Австрия обяви България за високорискова държава и въведе карантина за пристигащите от страната

Как България се оказа високорискова страна за австрийците

Критика срещу решението на Австрия за забрана на полети от Балканите, включително и от България


„Вирусът не е на почивка през лятото”, подчерта здравният министър Рудолф Аншобер. Според Себастиан Курц носенето на маски има и символично значение, тъй като показва на населението, че опасността от коронавируса все още не е отменила и трябва да бъдем изключително внимателни и отговорни в поведението си. Новите ограничения имат за цел избягването на втора вълна на разпространение на вируса.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации