14.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияОт 15 юни: Облекчаване на задължението за носене на маски и отпадане...

От 15 юни: Облекчаване на задължението за носене на маски и отпадане на 14-дневната карантина при влизане в страната

-- Реклама --
снимка pixabay

С постепенното завръщане към нормалния ритъм на живота, отпадат все повече задължения, които бяха въведени в последните месеци заради новия коронавирус.

На специална пресконференция днес канцлерът Себастиан Курц обяви, че актуалната обстановка с разпространението на заразата в страната позволява да се направят повече облекчения в ежедневието. Той поясни, че в следващите месеци ще се разчита на „по-малко задължителни правила и повече лична отговорност”.


Австрия: Какво можем да правим от 29 май

Културният живот в Австрия се възобновява постепенно от 29 май


Защитните маски остават задължителни само в три области

От 15 юни носенето на защитни маски ще бъде задължително на три места – в обществения транспорт, във всички медицински центрове и заведения, включително и аптеките и при извършването на услуги, при които дистанцията от един метър не може да бъде спазена (например, посещение при фризьор или сервитьорите в ресторант).

Маските няма да са задължителни в детските градини, училищата и университетите – очаква се специална наредба на министъра на образованието.

Канцлерът Курц предупреди, че въпреки добрите резултати, вирусът все още не си е отишъл и хората трябва да продължат да бъдат разумни и да се съобразяват с новите правила, наложени от ситуацията.

Силно препоръчително е все пак да се слагат маски на места и в помещения, в които се събират повече хора.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

От 15 юни заведенията ще могат отново да затварят в 01.00 ч, а не както е в момента в 23.00 ч. Отпада и ограничението за сядане на само четири човека на една маса.

Отпадане на задължителната карантина при влизане в Австрия

От 15 юни ще отпадне и необходимостта от задължително оставане под 14-дневна карантина на влизащите в Австрия. Това се отнася за пристигащите от страни, с които са постигнати споразумения, съобщава АПА. Договорности вече има с Германия, Швейцария и Лихтенщайн и от 15 юни гражданите на тези страни ще могат безпрепятсвено да влизат в алпийската република. Водят се преговори и със съседните Словакия, Унгария и Чехия като очаванията на австрийското правителство са, че до тази дата ще бъдат постигнати договорености и с тях. Вероятно подобно споразумение ще бъде постигнато и с други други държави от ЕС, които се справят добре с овладяването на коронавируса.


Австрия планира пълно отваряне на границите с Унгария, Чехия и Словакия от средата на юни

От 15 юни Austrian Airlines възобновява полетите до София и Варна


България също предвижда вдигане на карантината за граждани, пристигащи от ЕС с изключение на осемте страни с най-висока степен на заболяемост през последните 2 седмици в Европа – Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта, Италия.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации