6.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийските медии следят протестите в София

Австрийските медии следят протестите в София

-- Реклама --

Медиите в Австрия продължават активно да следят протестите в България. Австрийската информационна агенция АРА разпространи съобщение, в което се казва, че още в първия работен ден на парламента пред сградата му се събират хиляди хора с искане за оставка на премиера Бойко Борисов.

Днешните събития намират отзвук в статии на Der Standard и Wiener Zeitung. Само преди няколко дни Die Presse отново коментира бунта на хората в България и мълчанието на ЕС по обвиненията в корупция срещу премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

„Още в първия ден, в който параламентът се завръща на работа след лятната пауза, пред вратите му хората отново искат оставка на правителството на премиера Борисов”, пише Der Standard. „Хиляди протестиращи развяват българския трикольор и блокират Народното събрание в София. Някои хвърлят яйца, ябълки, домати и фалшиви банкноти от 500 евро с обвинения, че българското правителство е корумпирано и работи само за благото на олигарсите. Демонстрантите се опитват да пробият масивната полицейска блокада като някой хвърлят бутилки и камъни. Изглежда, че и двете страни имат лютив спрей. 16 човека са приети в болници. Активисти в Русе блокират Дунав мост и пътя към Румъния.” Така изданието описва днешната обстановка в България.

В материала се обръща внимание и на речта на президента Румен Радев пред парламента, в която той отново поиска оставка на управляващия от 2017 г. кабинет на министър-председателя Бойко Борисов. „На 56 ден от протестите хората искаха да останат на площада до оставка на правителството, но следобяд броят им силно намаля”.

„Ние ще останем тук! Това е решителният момент, в който правителството трябва да види, че е мразено и неодобрявано” – са думи на един от съорганизаторите – Велислав Минеков пред БНР, който австрийското издание цитира.

Следващите редовни избори трябва да бъдат през март, припомня Der Standard. Още във вторник Бойко Борисов каза ясно, че кабинетът му ще продължи да работи. Неговата консервативна партия събира в парламента подписи, за да започне дебат за приемане на нова Конституция. „В средата на август Борисов заяви, че ще подаде оставка, когато парламенът вземе решение за свикване на Велико народно събрание. Според критиците на премиера заявените промени в конституцията могат да бъдат направени и от обикновено Народно събрание. С този си ход той само се опитва да печели време, обобщава медията.

______________

Още по темата:

Die Presse за България: Бунт срещу сенчестата държава

Протестите в България се отразяват ежедневно от австрийските медии

Борбата за власт в България ескалира, пише ORF

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации