7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикаБорбата за власт в България ескалира, пише ORF

Борбата за власт в България ескалира, пише ORF

-- Реклама --
Протест пред Съдебната палата в София, 09.07.20202

Събитията от тази седмица в България, започнали с акостирането на председателя на „Да, България” Христо Иванов на брега пред имотите на Ахмед  Доган и изтласкването му от охраната, през прокурорската проверка в президенството и последвалите масови протести в София, не остават незабелязани и от западните медии. Сайтове като Politico и Balkaninsight вече отразиха положението в България. Късно снощи обширна статия се появи и на сайта на австрийската обществена радио и телевизия ORF. Тя описва не само последователността на събитията, но и посочва връзките и мотивите на основните играчи на политическата сцена – Бойко Борисов, Румен Радев, Иван Гешев, Ахмед Доган и Делян Пеевски.

„В средата на коронакризата в България ескалира борба за власт и то на високо ниво. На преден план става дума за действията и независимостта на съдебната система, но на заден план битката е за влиянието на силните олигарси в политиката и за защитата на публичните плажове. Допълнително идва и темата за западната или проруска ориентация на страната. Новите масови протести поставят правителството на Бойко Борисов под натиск”. Така описва ситуацията в България статията на сайта на австрийската обществена телевизия ORF.

Тя представя събитията в София от петък вечерта, когато се сбъскаха стотиците привърженици на консервативното правителство на Бойко Борисов, празнуващи приемането на България в чакалнята на еврозоната, и поддръжниците на президента Румен Радев, искащи оставката на премиера.

„Самият Радев, който стои близо до опозиционната социалистическа партия, взе участие в протестите пред президенството, което е разположено точно срещу сградата на правителството, пише изданието и цитира думите на президента: „Ние сме тук, за да искаме честни избори”.  Борисов също излезе сред симпатизантите си. Огромен брой полицаи предпазваха от сблъсъци между двата лагера“.

Битка за плажа

„Протестите срещу правителството на Борисов не са нещо ново. Но благодарение на първата искра, тези могат да прерастнат в голямо протестно движение. Поводът е акция на председателя на движението „Да, България” Христо Иванов, който акостира с надуваема лодка на плаж на Черно море близо до Бургас. Там се намира имението на спорния, но влиятелен политик Ахмед  Доган, който де факто е затворил общественото пространство. Както се вижда от разпространено видео, Иванов е изтласкан от охрана и полиция от брега обратно на лодката”. След този увод материалът представя и самия Ахмед Доган.

„Доган, който бе дългогодишен председател на партията на етническите турци, дори след официалното си оттегляне от политиката, остава влиятелна фигура зад кулисите и е тясно свързан с премиера Борисов”. За тази си информация изданието се позовова на информационния сайт Politico. „В битката за плажа става дума и за защитата на природата и обвиненията за презастрояването на българското Черноморие”, допълва още ORF.

Внезапна прокурорска проверка на президента след  отправена критика

Радев, който от години води горчива битка за власт с премиера Борисов, каза, че не вижда никаква причина полицията да охранява собствеността на Доган. Той подчерта, че става дума за Националната служба за охрана (НСО). Лична охрана на Доган от страна на НСО не е нужна според Радев, а Борисов се противопостави, припомняйки, че за тази служба е отговорен лично Радев.

„Ден след размяната на реплики, последва акция в президенството, наредена лично от главния прокурор Гешев. Според официалните сведения повод за проверката в четвъртък са обвинения срещу членове на кабинета на президента за търговия с влияние с известен бизнесмен и за разгласяване на държавна тайна”.

Президентът окуражи демонстрантите

Материалът проследява и поведението на президента Румен Радев.

„Хиляди демонстранти протестираха в четвъртък вечерта в столицата София срещу действията на прокуратурата. Те са убедени, че Борисов и държавният обвинител Гешев действат в заговор срещу подкрепяния от социалистите президент. Самият Радев в кратка реч пред протестиращите призова: „Да извадим мафията от правителството и прокуратурата”. Той допълни, че разбира гнева на хората, които години наред живеят с лъжи и корупция. „Това е битка за нашето достойнство, за нашите деца, за нашето бъдеще и нашата природа. Борба за справедлива, модерна и европейска България.” Радев отправи остра критика към правителството на  Борисов и връзките му с олигарси. Президентът пледира и за промени в конституцията, ограничаване правомощията на главния прокурор и въвеждане на контролен механизъм на действията му.

Протестът бе организиран от гражданската инициатива „Справедливост за всички”. Според сайта Balkaninsight наред с опозиционната социалистическа партия в него са взели участие и много либерали. Той е преди всичко срещу премиера и главния прокурор Иван Гешев, който мнозина възприемат като дългата ръка на Борисов.

От своя страна Гешев отрече в действията му да има политически мотиви. Главният прокурор действа възоснова на доказателства и не се грижи за политическите последици“.

Очевидно австрийската медия следи ситуацията в страната отблизо, защото се връща още назад в събитията.

„Борбата за власт в България се води на много нива и има различни лица. Последно бяха представени снимки от спалнята на Борисов, на които се виждат пистолет, пачки с банкноти от 500 евро и кюлчета злато на нощното му шкафче. Борисов каза, че снимките са фалшиви и отрече да спи с пари. Според него това е опит да го отклонят от плана му да въведе България в еврозоната. Борисов и неговата консервативна партия се възприемат като проевропейски настроени, докато социалистите са евроскептици и с проруски настроения. На европейско ниво партията на Борисов е част от семейството на Европейската народна партия, докато социалистите се числят към фракцията на Социалдемократичната партия.

Персонализация на уговорките

„Politico вижда обаче и една различна, персонална връзка: Доган, който стои зад Борисов, има тесен контакт с депутата и медиен собственик Делян Пеевски. Той беше определен от „Репортери без граница” като олицетворение на уговорките между политика, медии и олигарси. През 2013 г. избирането му за шеф на ДАНС отприщи масови протести. Ескалирането на напрежението след влизането на прокуратурата в президенството, може да доведе до нова вълна от протести”, заключава изданието, позовавайки се на сайта Balkaninsight.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации