5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПодкрепа от българи във Виена за протестите в София

Подкрепа от българи във Виена за протестите в София

-- Реклама --
снимка Анелия Хохвартер

Масовият протест в София, състоял се в първия работен ден след лятната ваканция на депутатите, отново получи подкрепа и от българите по света. В различни точки на Земното кълбо се развя българският флаг и за пореден път се издигнаха лозунги с надписи „Оставка”.

Българи във Виена отново заявиха своята непримиримост спрямо корупцията и мафиотските обвързаности в България. На 2 септември на Карлсплац за пореден път се развя българското знаме и викове „Оставка” огласиха площада в центъра на австрийската столица. Въпреки че бе работен ден, на протеста дойдоха повече от 100 човека, сред които имаше много млади лица. През целия ден на страницата Протести Австрия 2020 се публикуваше информация за случващото се в центъра на София.

Тази демонстрация се отличаваше с особена енергия и дух. Хората бяха на площада не само, за да изразят подкрепата си за протестите в България и да издигнат искане за оставки, те дойдоха и за да споделят личната си болка и гняв от обстановката в родината. В началото на срещата бе направен анализ на събитията в София – събирането на необходимия брой подписи за започване на дебат за свикване на Велико народно събрание и протичането на протестите. Мнозина споделиха лична си история защо са зад граница и защо случващото се в родината ги вълнува и са съпричасни с протестите на сънародниците си на жълтите павета. Чухме за случаи на унизително отношение в болниците, за мизерното съществуване на пенсионерите, за разпадащото се образование и невъзможността за професионално развитие. Думата взеха хора, които са от едва година във Виена, както и такива, живеещи повече от 30 години в Австрия. Мнозина припомниха значимостта и силата на всеки отделен човек и възможността чрез един граждански протест да се изискат промени в политиката.

Според  участниците в момента в София се води битка за отвоюване на държавата, завладяна от мафията. „Никой не може да остане безучастен към тези събития, независимо на колко хиляди километра от родината се намира.” Развълнувани хората споделиха, че биха се върнали в родината, ако там имат достойно заплащане, нормален и сигурен живот. Български турци издигнаха гласа си за единение на български народ и обща борба с корупцията и мафията.

Млади хора също взеха думата, за да разкажат защо са на протеста и защо вярват, че техният глас има значение за доброто бъдеще на България. Хората обсъждаха възможностите за електронно гласуване и гласуване по пощата, за възможностите за демократични избори и влизане на нови хора в политиката. Българите в чужбина са не само финансов донор, но и двигател за демократични промени. Те имат куража и решителността да искат не само оставката на Бойко Борисов и Иван Гешев, но и да се борят за повече възможности за гласуване и справедливо отчитане на гласовете, дошли от чужбина. Затова и те няма да спрат да изказват загриженост и съпричасност с протестиращите сънародници в България.

_______________

Още по темата:

„Искаме промяна, а не подмяна!” заявиха българи във Виена на поредния протест

Протестиращите в Австрия българи ще връчат официална петиция на представител на ЕК 

Протестите с искане на оставка на Борисов и Гешев продължават и във Виена 

2 август: Стотици българи в чужбина ще излязат заедно на протест. Голямо шествие и във Виена

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации