5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикабизнесСтудено пресованите масла на V&M – от Русе до Виена

Студено пресованите масла на V&M – от Русе до Виена

-- Реклама --

Ако скоро сте посетили магазина за български стоки ARIWA, сигурно сте забелязали стройно подредени на рафта бутилки с различни видове студено пресовани масла. Разнообразието е голямо – черен кимион, конопено, слънчогледово, кайсиево и бадемово масло, масло от чия и шафранка. Полезните качества на този продукт явно са добре познати и на австрийските клиенти, тъй като те поръчват в големи количества. Собственикът на магазина Рамо Исмаилов е приятно изненадан от големия интерес и с удоволстие зарежда от стоката, а бутилките пристигат вече и с етикети на немски език.

Русенска връзка

А всичко започва през един студен февруари 2013 г. в Русе. Мариана Мирчева и брат ѝ Венелин Стоянов вече са създали малка семейна фирма с основна дейност производство на студено извлечени нерафинирани растителни масла и търсят начини да започнат производството. Преминават през куп трудности, но успяват да намерят финансиране и да закупят мечтаната машина за пресоване. В производствения процес влажността на семената е много важна, затова и температурата се следи непрекъснато. Готовото масло се оставя да се утаи по естетствен начин, филтрира се и е готово за бутилиране. Маслата не се държат на склад, а се приготвят само по поръчка на клиента.

Като всяко начало първата година е трудна за малката семейна фирма, но висококачествените продукти постепенно намират своите клиенти из цялата страна. Днес вече продукцията на  V&M Production се изнася в Сърбия, Унгария, Чехия и Австрия.

През 2016 г. Мариана и Венелин са първите в България, които започват производството на студено пресовани масла от чия. За извличането на 1 литър масло от чия са необходими от 8 до 10 кг. семена. Част от семената, които се използват в производството са български, други се налага да бъдат внасяни.

За здраве и добър вкус

Студено пресованите масла се отличават с богатото си съдържание на мазнини, минерали и витамини (Д, Е, Омега-3, Омега-6 и др.). Те са изключително полезни за здравето и укрепването на имунната система. Някои от маслата са подходящи за готвене, други могат да бъдат консумирани само студени. Конопеното масло е чудесен естествен слънцезащитен крем, бадемовото пък е подходящо за масаж и подхранва кожата и косата, а една до три чаени лъжички на ден кайсиево масло подбрява храносмилането. Маслото, получено от студено пресоване на семена на бял трън, има уникален биохимичен състав, както и широка гама от лечебни свойства. То е ценен диетичен продукт, който отдавна се използва в традиционната медицина. Намира приложение и като високоефективен козметичен продукт и при заболявания и травматични увреждания на кожата.

Във Виена богато разнообразие на студено пресованите масла на V&M Production може да се намери в магазин ARIWA.

Адрес: Sechshauserstr.122 в 15-и район на Виена (спирка Шьонбрун на линия U4 на метрото)

Телефон: 0699193 327 86 или 01/ 941 81 90

Електронен адрес ani_ramo@abv.bg

Фейсбук страница ТУК

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации