16.5 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноКак България се оказа високорискова страна за австрийците

Как България се оказа високорискова страна за австрийците

-- Реклама --
снимка pixabay

Текст Мария Колева

„Ситуацията, свързана с Ковид-19, се влошава на Балканите и в Австрия има все повече случаи на привнесени от изток заразени. Затова моят спешен апел е: не пътувайте към тези държави”. С тези думи в сряда преди обяд канцлерът  Себастиан Курц се обърна към жителите на Австрия и обяви въвеждането на 14-дневна карантина за всички, завръщащи се от тези страни. В конкретния случай той имаше предвид България, Румъния и Молдова. Само няколко дни преди това страните от Западните Балкани бяха обявени за високорискови.

Как България, страна от ЕС, се озова в една компания с Босна, Албания, Косово, Черна гора, Сърбия и Северна Македония?

„Това не е пътят, който си представяхме или искахме, но решението ни се оказа абсолютно необходимо”, каза по време на пресконференцията външният министър Александър Шаленберг. Той изрази увереността си, че всички тези страни ще вземат нужните мерки, за да ограничат разпространението на вируса и има надежда рестрикциите да бъдат отново вдигнати.


Австрия обяви България за високорискова държава и въведе карантина за пристигащите от страната


Тъй като в момента няма координирана политика относно рисковите страни в евросъюза, решението на Австрия е „национален инструмент” и в случая става дума за политически мотивирана позиция.

„Нарастването на новите случая в страната е драстично. След  разхлабването на ограничителните мерки, България регистрира бързо покачване на броя на заразените, достигайки до рекорд от над 200 случая на ден. С това броят на заразените в най-бедната страна на ЕС с население от седем милиона достигна до 6 100. Само преди месец те бяха около 2 700. С оглед увеличението на случаите в края на юни премиерът Бойко Борисов нареди увеличаване на капацитета на болниците.

От 22 юни в България отново е задължително носенето на маски в затворени обществени пространства като магазини, банки, бензиностанции, учреждения, църкви. Работещ контрол обаче почти няма.

Така  описва ситуацията в България в материал на страницата на австрийската обществена телевизия ORF. Медиите в Австрия не пропускат да припомнят, че България е започнала успешно борбата с коронавируса, прилагайки навреме строги ограничителни мерки. Но след поредица от почивни дни през април и май и отварянето на заведения, дискотеки и нощни клубове, броят на заразените рязко започна да се покачва. Непоследователното прилагане на мерките се дължи до голяма степен и на вече разпуснатия алтернативен щаб, който е бил привърженик на шведския модел с малко ограничения. Според българските експерти сегашното развитие на ситуацията е по-скоро втори пик, отколкото втора вълна, която на свой ред се очаква през септември, сочи ORF.

Австрийските медии спестяват факта, че голяма част от българите или по-точно 56% според изследване на Тренд от началото на юни, смятат коронавируса за световна измама и въобще не намират за необходимо да се пазят. Етиката пък да предпазиш другия е изключително рядко явление. Въпреки стремглавото повишане на случаите само до преди часове самият премиер не виждаше смисъл от въвеждане на органичения: „Не сме задължили никого да ходи на бар или на футболен мач (…) Най-лесно е да затваряме, трудното е да се научим да живеем и да работим с този вирус между нас, включително и да се почиват, и веселят, тези които искат. “

И все пак затягане на мерките

Най-после днес следобяд здравният министър Кирил Ананиев обяви затягане на мерките. От 00:00 на 10 юли се забранява публиката на спортни мероприятия. Нощните клубове на закрито ще бъдат затворени. Нощните заведения на открито могат да работят с 50% капацитет и спазвайки 1,5 метра дистанция. Мероприятията от личен характер като сватби и балове могат да се организират с не повече от 30 гости. В началото на седмицата вече беше обявено, че извънредната епидемична обстановка в България се удължава до края на месец юли.

Какво следва оттук нататък?

Протест пред Съдебната палата в София, 09.07.20202

На Бойко Борисов със сигурност не му е лесно в последните седмици. Той трябва да лавира между темите за изтеклите снимки от спалнята му и съдържанието на нощното му шкафче, поведението на видни бизнесмени като Божков и Бобоков, коронавирусът, а в последните часове вече и темите за влиянието на Доган и Пеевски в управлението на държавата, предизивикани от намесата на лидера на „Да, България” Христо Иванов. Обществените настроения в страната на всички фронтове започват да се обръщат. Ако в началото на юни 77% от хората са смятали, че правителството се справя добре с кризата, в края на месеца одобрението е вече 59%. Днес 38% са на мнение, че заразата е под контрол срещу 72% преди месец сочат данни от проучване на „Галъп”, цитирано от в.Капитал.

Борисов може би искаше да си спести протестите на собствениците на барове и нощни заведения, но сега ще трябва да се сблъска с по-тежка протестна вълна – от една страна на хората, които реално започват да страдат от разпространението на вируса и от друга страна на тези, които вече не искат и не могат да живеят с това управление.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации