12.6 C
Виена
петък, 30 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияОт 15 юни: Без маски в магазините, но задължително с един метър...

  От 15 юни: Без маски в магазините, но задължително с един метър дистанция

  -- Реклама --

  Здравният министър Рудолф Аншобер обяви облекчаване на задължението за носене на маски на обществени места

  снимка pixabay

  От понеделник, 15 юни, в Австрия отпадат част от ограниченията за носене на маски на обществени места. Защитата за носа и устата остава задъжителна в обществения транспорт, в медицинските центрове, аптеките, както и в сферата на услугите там, където е невъзможно спазването на един метър разстояние.

  Вече може да се пазарува без задължително да се носи маска, но при спазване на отстояние от минимум един метър от останалите хора в магазина (с изключение на тези, които живеят в едно домакинство).

  В заведенията също може да се влиза без маски, но персоналът е длъжен да има защита. Отпада и ограничението за сядане на една маса на повече от четири човека. Ресторантите вече ще могат да работят до 1 часа.

  Същите правила важат и за хотелите, в които досега в зоната на рецепцията и входа бе задължително носенето на маска. Във фитнес центровете остава само изискването за един метър дистанция между хората.

  Променят се правилата и при съвместно пътуване. При споделянето на общ автомобил от хора, които не са членове на едно домакинство, може и да не се носи маска, но на задната седалка трябва да седят максимум двама човека. При ползване на таксиметрови услуги продължава да е в сика задължението за покриване на носа и устата.

  Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

  Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

  Лична отговорност

  Здравният министър Рудолф Аншобер за пореден път призова гражданите да бъдат отговорни към собственото си здраве и това на другите. На места, където се струпват повече хора, той призова да се ползват маски, дори и това да не е задължително по силата на новите разпоредби.

  Аншобер отново припомни, че ситуацията е овладяна, но вирусът не си е отишъл. В случай, че броят на новите случаи се повиши, част от мерките и ограниченията могат да бъдат върнати.

  Без карантина за влизащите в страната граждани на ЕС (с изключение на Швеция, Португалия, Испания) и Великобритания

  От 16 юни гражданите от повечето европейски държави, включително и България ще могат да идват в Австрия без да се налага да остават в 14-дневна карантина или да представят негативен тест за Covid-19.


  От 16 юни: Австрия отваря границите си за 31 европейски държави, включително и за България

  От 15 юни Austrian Airlines възобновява полетите до София и Варна


   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации