12.1 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена: Пълна забрана за автомобили в идеалния център?

Виена: Пълна забрана за автомобили в идеалния център?

-- Реклама --

Заместник кметът на Виена с ресор „Транспорт” Биргит Хебайн (Зелени) и представителят на първи район Маркус Фигъл (Народна партия) са постигнали принципно съгласие за превръщането на идеалния център на Виена в зона, свободна от автомобили

Идеалният център на Виена, обособен от Ринг булеварда, да бъде превърнат в зона, свободна от автомобили. Според информация на Kronen Zeitung, цитирана и от други австрийски медии, по този въпрос вече (почти) е постигнато съгласие между представителите на Зелените и Народната партия в Община Виена. Очаква се тази седмица разговорите и обсъжданията по темата да продължат.

Какво се планира?

В основата на проекта е пълната забрана за влизане на автомобили в първи район. Все пак са предвидени изключения: за живеещите в там, за доставчиците на магазините, колите на Бърза помощ, полиция, пожарна и други организации, обществения транспорт. Кметът на Виена Михаел Лудвиг категорично е заявил, че Рингщрасе няма да бъде обхваната от тази забрана.

Според Die Presse концепцията за ограничаване на трафика в идеалния център на австрийската столица се разработва от 2018 г., но ситуацията в коронавируса е забавила работата в последните месеци.

Все още не е ясно какво ще стане с множеството подземни гаражи в центъра, както и с местата за паркиране към хотелите. Засега не се обсъжда варинат за плащане на такса за влизане в зоната. Очаква се повечето спорни въпроси въпроси да получат отговор на срещата на представителите на отделните райони в сряда.


Непознатата Виена: Виенски сецесион – разходка с екскурзовод

КОГА: 21 юни (неделя) 2020 г. от 11.00 и 14.30 ч.

КЪДЕ: Централния вход на Техническия университет, Karlsplatz 13, Виена


За и против идеята

Предложението за пълна забрана на автомобили в първи район среща както пълно одобрение, така и остра критика.

Шефът на клуба на автомобилистите (VCÖ) Кристиан Грацер го определи като „добра новина” и „чудесна идея”, която ще доведе до повишаване качеството на живот и привлекателността на района. Живеещите в първи район посрещат позитивно плана за облекчаване на трафика.

Критика за проекта идва от страна на Партията на свободата, която не одобрява идеята. Основните аргументи „против” са свързани със значителните затруднения, които ще бъдат създадени за бизнеса.

Проучване на Виенската стопанска камара сочи, че за да се оцени ефектът от превръщането на една зона в пешеходна, са нужни поне две години. Четири години след като търговската улица Мария Хилферщрасе се освободи от трафика, бизнесът започва да усеща позитивния ефект от промяната.


Виена: Жителите на все повече улици в центъра искат намаляване на трафика


И в момента в първи район има изцяло пешеходни зони – Грабен, Кертнерщрасе, Щефансплац, Миноритенплац. От скоро Ротентурмщрасе и Херенгасе също са с ограничен трафик на автомобили.

 

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации