12.5 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияОт 16 юни: Австрия отваря границите си за 31 европейски държави, включително...

От 16 юни: Австрия отваря границите си за 31 европейски държави, включително и за България

-- Реклама --

Ограниченията остават за държави с висок ръст на разпространение на коронавируса – Швеция, Испания, Португалия и Великобритания

От 16 юни (вторник) Австрия отменя всички ограничения за пътуване спрямо повечето държави членки на Европейския съюз, включително и спрямо България. Дългоочакваната новина бе съобщена на специална пресконференция от външния министър Александър Шаленберг.

На практика това означава връщане към свободата на пътуване, позната от преди пандемията. Български граждани ще могат да влизат в Австрия без да се налага да остават в 14-дневна карантина или да представят резултати от негативен тест за Covid-19. Няма да има нужда и от доказване на причина за посещението на страната (постоянна адресна регистрация, трудов договор и др.).

От 1-и юни бе отменена и карантината за влизащите в България граждани на ЕС с изключение на идващите от осем държави, в които ситуацията с разпространението на коронавируса е все още сериозна – Швеция, Белгия, Република Ирландия, Португалия, Испания, Малта, Италия, както и напусналото ЕС Обединено кралство, в което влизат Великобритания и Северна Ирландия. Въпреки обявеното днес удължаването на епидемиологичната обстановка в страната, засега не е предвидено връщане на карантината.


От 15 юни Austrian Airlines възобновява полетите до София и Варна

Автобусите на Air Kona вече пътуват между София и Виена – за повече подробности ТУК


От 16 юни може безпрепятствено да се влезе в Австрия от: Андора, Белгия, България, Дания, Германия, Естония, Финландия, Франция, Гърция, Италия, Ирландия, Хърватска, Литва, Лихтенщайн, Латвия, Люксембург, Малта, Монако, Нидерландия, Норвегия, Полша, Румъния, Сан Марино, Швейцария, Словения, Словакия, Чехия, Унгария, Ватикана, Кипър.

Важно е да се има предвид, че някои от европейските държави все още имат специфични изисквания за влизане в тях и затова преди пътуване е добре да се информирате. „Отварянето на границите от австрийска страна не се основава на принципа на реципрочност“, предупреди министър Шаленберг.

 Изключения

От либерализирането на режима за придвижване в рамките на ЕС е изключена Швеция, тъй като броят на заразените там все още е много висок. Пътуването към Великобритания също е затруднено. В началото на седмицата британците наложиха на влизащите в страната изискване за спазване на карантина. Ситуацията с Испания също все още е деликатна. Към Канарските и Барлеарските острови ще може да се лети от 22 юни, а към самата страна – от 1 юли. Засега има ограничения и за пътувания към Португалия.

Границата с Италия е изцяло отворена като има предупреждение за пътуване само за северната част Ломбардия.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Още миналата седмица по-рано от очакваното Австрия отвори границите си със съседните държави – Словакия, Чехия, Унгария, Швейцария, Германия, Лихтенщайн. Още на следващия ден от словашка, чешка и унгарска страна също бяха вдигнати ограниченията. Договореностите за отваряне на границите с останалите страни бе постигната още в предходните седмици.


Австрия отваря границите със съседните си държави с изключение на Италия (обновена)


Въпреки че вече свободно ще може да се пътува до различни дестинации, включително Гърция, Италия и Хърватска, австрийското правителство призовава гражданите си да прекарат лятото в Австрия и да избягват ненужни пътувания.

____________________

Още по темата:

Австрия е сред 10-те най-безопасни страни в света по отношение на Covid-19

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации