18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКризата с Covid-19 променя начина на пазаруване

Кризата с Covid-19 променя начина на пазаруване

-- Реклама --

От началото на кризата с коронавируса австрийците са започнали да пазаруват по-рядко, но пък купуват по-големи количества. Постепенно се забелязва връщане към „класическия” списък за покупки.

Изследване на Gallup показва, че веднага след въвеждането на ограничителните мерки, потребителското поведение е претърпяло промяна – пазарува се по-обилно, но затова пък по-рядко, увеличават се поръчките по интернет и безкасовите плащания.

Хората се стремят да останат колкото е възможно по-кратко в магазина, затова са по-организирани и използват списък. Така се ограничават важните за магазините спонтанни и импулсивни покупки. 78% от запитаните са посочили, че сега ходят значително по-рядко на пазар в сравнение с периода преди кризата. Повечето хора влизат в магазина един-два пъти седмично.

След затварянето на почти всички магазини (без супермаркети, аптеки, дрогерии и тафиците за печатни издания и цигари) 71% от хората са използвали възможностите на онлайн пазаруването, но само за 7% това е било за първи път. Повечето са купували предимно дрехи и обувки, спортни арктикули, строителни и градинарски стоки, книги, хранителни продукти, смартфони и домакински уреди. Почти не са регистрирани покупки на часовници и бижута или коли, мотори или телевизори.

Експертите са мнение, че след нормализирането на ситуацията хората ще се върнат към модела на рутинното пазаруване. 42% от анкетираните са заявили, че след отварянето на магазините първо ще купят цветя, саксиени и градински растения, както и градинарски приспособления; 33% ще пазаруват строителни материали; 30% – дрехи и обувки. Почти всички запитани са изразили желание да посетят ресторанти, кафенета, сладкарници, сладоледени салони. Най-песимистично настроени към бъдещи покупки са хората на възраст между 31 и 40 години, които се оказаха и най-засегнати от безработицата и преминаването на по-кратко работно време.

Важно от деня

Днес правителството отпусна 30 млн. евро за подпомагане на семейства с деца, засегнати от кризата с коронавируса. Министерство на обарзованието ще раздаде 12 000 лаптопа на нуждаещи се ученици, за да участват активно с дистанционното обучение. Заделени са 5,5 млн. евро за възстановяване на суми за организирани училищни езикови и ски ваканции.


Австрия: Правителството отделя 30 млн. за подпомагане на семействата, засегнати от кризата с Covid-19. 12 000 лаптопа ще бъдат раздадени на нуждаещи се ученици


Актуални данни за 9 април

13 138 е общият брой на заразените с SARS CoV-2 в Австрия., смъртните случаи са 295, а броят на излекуваните – 5 240. 126 287 са напарвените до момента тестове.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации