17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Правителството отделя 30 млн. за подпомагане на семействата, засегнати от кризата...

Австрия: Правителството отделя 30 млн. за подпомагане на семействата, засегнати от кризата с Covid-19. 12 000 лаптопа ще бъдат раздадени на нуждаещи се ученици

-- Реклама --
снимка APA/HERBERT PFARRHOFER

Само след месеци или дори седмици днешната здравна криза лесно може да се превърне в социална. Много семейства с деца са засегнати от ограничителните мерки, въведени от правителството и разполагат с изключително малко средства и вече са на границата на бедността. За да ги подпомогне правителството на Австрия заделя нови 30 млн. евро в специален фонд (Corona-Familien-Härteausgleichsfond). Това съобщи днес на специална пресконференция министърката на заетостта Кристине Ашбахер и поясни, че този фонд е допълнение към вече съществуващия Фонд за подпомагане на семействата (Familienausgleichsfond), чрез който през миналата година 300 семейства получиха средно по 1 800 евро помощ. Тогава предимство имаха самотните родители и семействата с един работещ родител.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Еднократно плащане за три месеца

С новия фонд се цели бързо и без излишни бюрократични пречки да бъдат подпомогнати семейства с деца. Важно условие е родителите да са били в трудовоправоотношение към  28 февруари и да са получавали семейна помощ (Familienbeihilfe).

За да получат еднократното подпомагане, те трябва да отговарят на следните критерии:

  • Поне един от родителите да е загубил работата си заради кризата с коронавируса;
  • Поне един от радителите да е пренасочен да работи на съкратено работно време (Kurzarbeit);
  • Един от родителите е самостоятелно заето лице и има право на подпомагане от правителството;

Точният размер на сумата, която ще бъде получена зависи от размера на досегашния доход. Като пример Ашбахер даде следната ситуация за семейство с две деца и 3 000 евро нетен семеен доход: ако поради кризата с коронавируса доходът спадне, примерно до 2 100 евро, то за следващите три месеца семейството ще получи 780 евро или по 260 евро на месец.

Целта е да бъде компенсирано намаляването на семейния доход заради безработицата или преминаване на съкратено работно време на единия родител и да не се допусне децата да пострадат от това. По време на пресконференцията Кристине Ашбахер специално подчерта, че това подпомагане е насочено към децата.

В случая става дума за еднократно безвъзмездно плащане за три месеца. Молби за това ще могат да се подават след 15 април на сайта на Министерството на труда, семейството и младежта.


Правителството прие пакет с мерки на стойност 38 млрд. евро за спасяване на бизнеса

Защита на трудовите права по време на криза: къде да намерим информация на български език


12 000 лаптопа за социално слаби ученици

Близо 6,8% от учениците на възраст между 6 и 14 години не могат да бъдат обхванати в момента в рамките на дистанционното обучение. Това съобщи днес министърът на образованието Хайнц Фасман. Това се дължи от една страна  на факта, че някои семейства са напуснали Австрия и не са посочили валиден имейл адрес, а от друга страна, че има деца, които не разполагат с електронни устройства, за да участват в дистанционното обучение. Затова още в края на април в цялата страна на нуждаещите се ученици ще бъдат раздадени 12 000 лаптопа. Малчуганите ще могат да разполагат с тях до края на учебната година, след което ще трябва да ги върнат. В случай, че има нужда от повече дигитални устройства, министерството ще осигури допълнителни бройки.

Министърът на образованието потвърди, че до края на този семестър няма да се провеждат никакви групови мероприятия, а плануваните езикови пътувания и ски ваканции се отменят. За да бъдат компенсирани родителите за вложените вече средства, министерството заделя 5,5 млн. евро. Молбите за връщане на суми няма да се подават отделно от всеки родител, а колективно чрез училището.

 

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

 

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации