-1.5 C
Виена
четвъртък, 30 ноември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияКризата с коронавируса струва на австрийската икономика 11 милиарда евро

Кризата с коронавируса струва на австрийската икономика 11 милиарда евро

-- Реклама --

За разлика от икономическта и финансова криза през 2009 г., когато финансовият сектор се срина и реалната икономика бе засегната главно от свитото търсене, в сегашната ситуация пагубните последици са и за търсещите, и за предлагащите стоки и услуги на пазара. От изявление на Австрийската централна банка днес стана ясно, че до този момент кризата с коронавируса струва на страната повече от 11 млрд. евро. Това се равнява на близо 2,8% от годишния брутен вътрешен продукт на страната. Само за последните пет седмици поради наложените ограничителни мерки, силното намаляване на износа и инвестициите, добавената стойност е спаднала с 29%.

Най-тежко са засегнати хотелиерите и ресторантьорите, където търсенето се е свило с 80%. Оборотът на туристическите бюра и на целия туристически бизнес е спаднал с 88%. Пострадали от настоящата криза са и услугите, свързани със спорт и развлечения, както и фризьорите и собствениците на салони за красота. В този списък влизат и авиокомпаниите, производителите на мебели, на дрехи и обувки, автомобилният бранш, печатниците.

Образование – матури ще има

Въпреки затрудненията с учебния процес през последните седмици, зрелостниците в Австрия ще държат матура. Новината, че устните изпити остават само по желание на учениците, съобщи днес министърът на образованието Хайнц Файман. Писмените изпити за централната матура ще започнат от 25 май.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Хотели и ресторанти отварят от средата на май

Днес стана ясно, че от средата на май поетапно ще започнат да отварят врати малките хотели и ресторанти. Министърката на туризма Елизабет Кьостингер призова хората да прекарат почивката си в Австрия. От една страна така те ще подпомогнат родната икономика, а от друга ще избегнат рискови пътувания в други страни.


Хотели и ресторанти ще заработят поетапно от средата на май. Най-добре да се прекара лятната почивка в Австрия.


Пътуване – след пълно разрешаване на кризата

Кога ще може отново свободно да се пътува в момента не може да се каже. Това потвърди и външният министър Александър Шаленберг, който поясни, че 24 държави са в определени като изцяло или много рискови. Редица страни са затворили напълно границите си в момента и не позволяват влизането на чужди граждани (България е такава държава).

Актуални данни

Броят на излекуваните от Covid-19 продължава да се увеличава днес и той достигна 4 512 човека, само за последните 24 часа като здрави са записани 466 пациенти срещу 343 нови случая на зараза със SARS-COV-2. Общият брой на заразените в Австрия по данни на здравното министерство към 8 април е 12 852. Смъртните случаи са 273. Има нарастване на броя на пациентите в интензивно отделение – в момента там са 267 човека или с 9,9% повече от вчера.

_____________

Още по темата:

Коронавирус: Себастиан Курц представи плана за поетапно сваляне на ограничителните мерки. Първите стъпки влизат в сила още от 14 април

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации