2.6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСпоред здравния министър Рудолф Аншобер болниците са подготвени да поемат болните от...

Според здравния министър Рудолф Аншобер болниците са подготвени да поемат болните от Covid-19 през следващите седмици

-- Реклама --

Около 14 000 случая на корона вирус се очакват в Австрия до края на следващата седмица. Според здравния министър Рудолф Аншобер, капацитетът на болниците в момента не е претоварен

Текст Емел Бейсин Емин

Актуалните данни за днес, 4 април към 11.00 ч. за броя на заразенте със SARS-COV-2 в Австрия отново са окуражителни. 11 781 са заразените, излекувани са 2 507 човека, починали – 186, в болница – 1071, от които 245 в интензивно отделение. Направени са 104 134 теста.

Министерството на здравеопазването предполага, че броят на инфектираните с новия корона вирус ще нараства умерено през следващите няколко дни, а този на настанени в болница няма да се променя рязко. При това положение може да се приеме, че през следващата седмица „ще бъдем на относително безопасната страна“, каза вчера здравният министър Рудолф Аншобер.


Коронавирус: Здравният министър Рудолф Аншобер вижда светлина в тунела


Болниците не минават границите на капацитета си

Рудолф Аншобер

Според прогнозата, представена от Херуиг Остерман, изпълнителен директор на Gesundheit Österreich GmbH, се очаква броят на хората, тествани положително за коронавирус, да се увеличи от над 11 000 в момента до около 14 000 до петък, 10 април. От тях около 800 до 1200 пациенти с коронавирус да постъпят в болница и  малко под 300 човека ще се нуждаят от интензивно лечение.

В страната има около 41 500 болнични легла (от които малко над половината в момента са свободни) и над 2200 легла за интензивно лечение (от които над 1000 са свободни). Това е така, защото предварително е създаден допълнителен капацитет и са освободени по-голям брой легла за страната. Например, операциите, които не са били спешни, са отложени, което води също до наличие на достатъчно свободни легла. Понастоящем в страната има около 3000 апарата за обдишване, половината от които са незаети.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

„От днешна гледна точка можем да кажем, че сме подсигурени за следващите дни“, смята Аншобер и потвърди, че вижда „първи признаци за надежда“. Въпреки това той отново предупреди, че пикът на кризата още не е достигнат. Министърът не се страхува, че може да бъде критикуван за всяване на паника. По-важното е кризата все пак се реши бързо и в положителна насока и свободно стоящите болнични легла изобщо не бъдат заемани. „Но предупреждавам, че не твърдя въз основа на няколко надеждни цифри, че вече сме овладели ситуацията. Все още не сме там, където искаме да стигнем.“

Няма място за великденско парти

Аншобер е категоричен, че въпреки положителното развитие, населението трябва да остане дисциплинирано и строго да спазва наложените ограничителни мерки. Независимо от обнадеждаващите данни човек трябва да „да продължава да остава вкъщи“ и да поддържа минималното разстояние от един метър с други хора, така че да няма ново засилено увеличение на броя на инфектираните.
„В противен случай всичко може да се наклони в грешната посока“, каза министърът и предупреди, че никой не трябва да вярва, че може да се върне отново на футболното игрище или да отиде в бара: „С нашите действия днес решаваме как ще е в болницата след две седмици“.


Австрия: Правителството обмисля постепенно отваряне на повече търговски обекти

Какво може и какво не може да се прави след въвеждането на драстични мерки срещу коронавируса в Австрия


Много е важно хората да останат дисциплинирани и по време на предстоящите великденски празници, предупреди Аншобер. Той е на мнение, че не трябва да се прибързва с отпускането на мерките, защото здравето и животът на хората са най-важни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации