10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеС благотворителен първомартенски базар учениците от БУ"Св.св.Кирил и Методий" във Виена подкрепиха...

С благотворителен първомартенски базар учениците от БУ“Св.св.Кирил и Методий“ във Виена подкрепиха хора със специални нужди в България

-- Реклама --

Два големи български празника дават началото на месец март – Баба Марта и Освобождението на България. Всяка година те са повод да си пожелаем здраве и да се обърнем назад към българската история. Точно това направиха учениците от българоското училище „Св.св. Кирил и Методий” във Виена, които на 1-и март отбелязаха и двата празника или както казват учителките Симона Захариева и Женислава Делчева„празнувахме българското”. Ето какво ни разказа те за събитията, които училището посвети на 1-и и 3-и март..

„В Синята зала на училището на Rеchte Wienzeile беше нареден чуден първомартенски базар. Масите бяха отрупани с традиционни изделия, изработени от децата. Най-много, разбира се, бяха мартениците – Пижовци, Пенди, подходящо украсени дървени лъжици, фигурки и форми грееха в бяло и червено; богат и труден избор пред събралото се множество. Отвсякъде се чуваше „Честита баба Марта“ и пожелания за здраве и късмет. Щандът с кукерски маски будеше възхищение с богатсвото на идеи и използвани материали, а този с извезани кърпички и торбички удивляваше с изящната изработка, дело на невръстните майстори. В края на деня масите бяха празни”.

Този базар бе със специална благотворителна кауза – да се помогне на Дома за хора със специални нужди „Св. св. Константин и Елена“ в с. Факия, общ. Средец в България. След като подготвените от децата предмети бяха разпродадени, събраната сума от 370 евро бе дарена в помощ на Дома.

„По същото време, но в Зелената зала на училището, бяха почетени 3-ти март, националният празник на Република България, и Апостола на свободата, Васил Левски”, продължиха разказа си Симона Захариева и Женислава Делчева.  „Отново, приготвена изцяло от децата, бе подредена интересна изложба. ”Апостолът в действие“ – различни рисунки проследяваха живота и делото на най-светлата личност в борбата за свобода. А националният ни празник бе почетен с експозиция на знамена – знамената от революционното ни минало и разбира се, на българския трибагреник. Видяхме най-различни идеи и техники – колаж от рисунки на хайдутски знамена, знаме от детски ръчички, знаме – азбука, изплетено знаме, изтъкано знаме, знаме от ориз, знаме от клечки, знамена от зветна хартия, сламки, топчета и велкро… живо доказателство, че България живее във всички нас, и най-важното – в нашите деца”.

Екипът на БУ „Св.св.Кирил и Методий“ изказва своите благодарности на всички ученици за прекрасните творения, както и на техните преподаватели и родители  за оказаната помощ и подкрепа в благотворителния мартенски базар: „Така заедно, с общи усилия, направихме една важна стъпка, събирайки средства за реализацията на нашата кауза. Сърдечно благодарим!”

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации