10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПредставяне на войската, спортни инициативи и безплатни музеи на националния празник на...

Представяне на войската, спортни инициативи и безплатни музеи на националния празник на Австрия на 26 октомври

-- Реклама --

С много музика, демонстрация на военна техника и Ден на отворените врати в повечето държавни институции, Националната бибилотека и редица музеи, виенчани и гости на столицата ще отбележат националния празник на Австрия

„Foto: Bundesheer/CLEMENS SCHWARZ“

От 1965 г. Австрия отбелязва националния си празник на 26 октомври. На този дата в австрийската конституция е записано, че страната ще бъде неутрална „за вечни времена”. Счита се, че 26 октомври 1955 г. е първият ден, в който в алпийската република няма никакви чужди войници и тя е напълно свободна.


Какво чества Австрия на своя национален празник на 26 октомври?


Тържественото отбелязване на празника във Виена започва в 9.00 ч. на Площада на героите при императорския дворец Хофбург с поднасяне на цветя пред Криптата на Бургтор. В 10.30 ч. на същия площад е тържествената клетва на 1000 войници от последния набор в армията.

Представяне на армията

Всяка година на този ден австрийската армия представя своята техника, оръжия и постижения пред населението. Тези презентации се организират както във Виена, така и в по-големите градове. По финансови причини тази година изложението ще бъде значително по-скромно, предупредиха от пресцентъра на армията.

На 26 октомври, събота, военна техника ще може да се види на седем различни места в центъра на Виена – Площада на героите (Heldenplatz), пред Бургтеатър, Schottengasse, Freyung, Am Hof, Michaelerplatz и Graben. Тазгодишното представяне ще бъде под мотото „Какво днес все още можем, какво утре няма вече да можем” и има за цел да покаже разнообразните задачи на армията и актуалното оборудване на войниците. Посетителите ще могат да разгледат танкове, модерно оръжие, но и да видят как изглежда походната кухня и болница, как действат войниците при случаи на природни бедствия, катастрофи, кибер заплахи.

Wiener Sicherheitsfest пред Ратхауз

На 25 и 26 октомври на площада пред виенското кметство от 9.00 до 17.00 ч. ще се представят всички професионални и доброволчески организации във Виена, които осигуряват сигурността на гражданите във всички аспекти – полиция, Червен кръст, планински спасителни служби, обществен транспорт, чистота, пожар и др. Организаторите обещават богата музикална програма, но и възможност за всеки да научи от къде може да потърси помощ и съдействие в различни ситуации.

Спортни инициативи

Спортните дружества от цялата страна предлагат различни спортни инициативи – походи, състезания, игри. Цялата програма може да намерите ТУК

снимка: bundespraesident.at

Ден на отворените врати

Националният празник е възможност за гражданите и да посетят държавните институции, да седнат на депутатските кресла, да видят как работи Външно министерство или да стиснат лично ръката на президента. Редица министерства, парламентът, конституционният съд както и президенството ще бъдат отворени за посещение от 9.00 до 17.00 ч. От 12.00 ч до 14.00 ч. бундеспрезидентът Александър Ван дер Белен и съпругата му Дорис Шмидауер ще очакват своите гости в сградата на президенството. Нов акцент в програмата е специалният концерт „Österreich-Fest“, който ще се състои във вътрешния двор на Хофбург и започва в 15.00 ч. Тъй като в момента страната няма официално правителство, гостите в канцлерството ще бъдат посрещани от Бригите Биерлайн.

Безплатни музеи

Музеите към Националната библиотека ще бъдат на този ден от 10.00 до 18.00 ч с вход свободен. За интересуващите се от история интерес ще представлява изложеният в Haus der Geschichte Österreich документ „Ostarrichi“, в който още през 996 г. за първи път се споменава името „Österreich“. До 1996 г. документът се е съхранявал с Баварския държавен архив, след което пристига в Австрия. Той ще може да бъде видян в музея до 3 ноември 2019 г.

Безплатни музеи на 26 октовмри 2019 г:

Architekturzentrum Wien

Esperantomuseum

Globenmuseum

Heeresgeschichtliches Museum

Literaturmuseum

Österreichisches Museum für Volkskunde

Papyrusmuseum

Prunksaal der Österreichischen Nationalbibliothek

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации