17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалокултураФатална любов и драматизъм се преплитат в постановката "Поручик Бенц" по романа...

Фатална любов и драматизъм се преплитат в постановката „Поручик Бенц“ по романа на Димитър Димов

-- Реклама --

Гостуването на трупата на Нов Театър във Виена е посветено на 110-годишнината от рождението на писателя Димитър Димов

Дебютният роман на Димитър Димов „Поручик Бенц” излиза през 1938 г. Макар че никога не достига известността на „Осъдени души” и „Тютюн”, точно той е носител на новите за тогавашната българска литература теми за фаталната жена, пагубната сила на любовта, драматичното противопоставяне на невинност и порочност.

Писателят, чиято 110 годишнина от рождението отбелязваме тази година, е първият, който си позволява да излезе извън чисто българската битова рамка и да даде главните роли в своите произведения на чужденци. Така поручик Бенц е немски военен лекар, капитан Лафарж е французин, а фаталната Елена Петрашева е дъщеря на българин и французин. Те се срещат на фронта по време на Първата световна война и се опитват да се справят с връхлитащите ги чувства и страсти.

„Поручик Бенц” на театралната сцена

След като постави на сцената на Народния театър „Иван Вазов” „Осъдени души” Бойко Илиев продължава да изследва творчеството на Димитър Димов и посяга към „Поручик Бенц”. Драматичната любовна история между страстната красавица Елена Петрашева и немския военен лекар поручик Бенц е платното, върху което режисьорът последователно нанася краските на бушуващите чувства. Както сам Бойко Илиев споделя в едно интервю, „големият риск на пиесата е, че днес няма хора, които да са готови на такава жертва в името на любовта”. Въпреки това, той не се отказва да ангажира публиката с въпроси за границите на страстта, жертвоготовността в името на любовта, нуждата от идеали и сблъсъкът на честта и достойнството с реалността.

В трудната си задача той се е доверил на великолепни актьори – Йоанна Буковска (Елена Петрашева), Любомир Ковачев (поручик Бенц), Ивайло Захариев (капитан Лафарж), които влагат едновременно страст и финес в пресъздаването на персонажите.

Пиесата „Поручик Бенц” гостува във Виена

Българите в Австрия ще могат да видят пиесата, която вече няколко години се играе с голям успех на сцената в НДК благодарение на Нещо Различно и Face Bulgaria. Турнето на трупата е посветено на 110 годишнината от рождението на писателя Димитър Димов.

КОГА:  25 октомври (петък) от 19.30 ч.

КЪДЕ: VHS Praterstern
Praterstern 1, 1020 Vienna

Цени на билетите:
Студенти и деца над 10 г : 15 евро
Възрастни: 19 евро
Първи 5 реда: 29 евро

Билети може да закупите онлайн ТУК или на следните места:

10 Район – Bulgarische Lebensmittel
Магазин за български стоки
Laaer-Berg-Strasse 3
1100 Wien

15 Район – Ariwa Markt
Магазин за български стоки
Sechshauser Strasse 122 / 1
1150 Wien

20 Район – Bulmag
Магазин за български стоки
Hannovergasse 2
1200 Wien

21 Район
Магазин за осветителни тела
UniLED ® AUSTRIA
Prager Str. 10
1210 Wien

Повече информация за събитието може да намерите ТУК

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации