19.8 C
Виена
събота, 27 юли, 2024
spot_img
НачалоБългарияИзложба на български военни художници показва реакцията им срещу Първата световна война

Изложба на български военни художници показва реакцията им срещу Първата световна война

-- Реклама --

Изложбата „Противостояния“ може да се види в БКИ“Дом Витгенщайн“ до 28 октомври 2019 г.


изложба, БКИ"Дом Витгенщайн", военни художници, Национален военно-исторически музей

Владимир Димитров-Майстора, Александър Мутафов, Александър Божинов, Атанас Михов, Борис Денев, Иван Вълчанов, Никола Тенев, Райко Алексиев – това само част от имената на прочути български художници от началото на миналия век, чийто платна ще бъдат изложени в залите на БКИ”Дом Витгенщайн”. Този път те ще бъдат представени в един по-необичаен и непознат контекст – Първата световна война и участието на България в този военен конфликт.

Творбите, подбрани от екипа на Националния военно-исторически музей (НВИМ), разкриват българската реакция към войната. Не случайно името на експозицията е „Противостояния”. Изпратени на фронта на отразяват героизма на българския воин, художниците рисуват преди всичко болката и скръбта от смъртта, разрухата и ужаса на войната, видян през погледа на мирното население. Тази съпротива на българските военни художници срещу военния конфликт рязко се различава от реакциите на творците в Централна и Западна Европа по това време и отбелязва специфичния принос на България към културата на Европа в миналото и днес.

Подобни събития са особено ценни във време, когато Европа отбелязва 100-та годишнина от подписването на Ньойския мирен договор и си припомня уроците от първия глобален военен конфликт.

„Противостояния“

КОГА: 1-и октомври 2019 г. от 18.30 ч.

КЪДЕ: БКИ“Дом Витгенщайн“

Parkgasse 18, 1030Виена

Повече за събитието може да намерите ТУК

 

Национален военноисторически музей

Националният военноисторически музей (НВИМ) е институция на над 100 години, която в колекциите си пази повече от един  милион експоната, над 28 000 от които представя в постоянната си експозиция. Това е единственият музей в България, който има 3 вида експозиции – външна експозиция с бойна техника, постоянна хронологична експозиция, която представя създаването и развитието на Българската армия до наши дни и колекционни зали с най-богатите колекции от ордени и медали, униформи, хладно и огнестрелно оръжие. Изложбите, организирани от НВИМ, се открояват със смелия избор на теми, със стремежа да бъдат обхванати широки палитри от гледни точки към историята и културата и с успешните експерименти с новаторски експозиционни похвати. В основата на това стои сериозна изследователска дейност, системното приобщаване към музейната дейност на различни сегменти от обществото с цел ангажирането му в постоянен, конструктивен диалог за добавената стойност от съхранението, изучаването и споделянето на наследството. В последните години музеят работи активно по отношение адаптирането на културно-историческото наследство към съвременните нужди на обществото, така че елементите от наследството на града и държавата да бъдат по-разбираеми и осмислени.

Само за последните 4 години НВИМ е носител на 7 награди, сред които Почетен знак на Президента на Република България, 2016 г., Почетен знак „Златен век“ на Министерство на културата, 2016 г., „Най-атрактивен и иновативен проект за самостоятелна мобилна изложба“ на Министерство на културата.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации