6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияОбразователна разходка в цветните градини Хиршщетен

Образователна разходка в цветните градини Хиршщетен

-- Реклама --

цветни градини Хиршщетен, Виена

Десет поредни години Виена е най-добър град за живот в света според класацията на консултантската компания Mercer. Австрийската столица печели първото място не само заради великолепните дворци, музеи и исторически паметници, нито пък само заради добре уредения транспорт, работеща здравна система и безплатно средно образование. Едно от нещата, които най-силно впечатлява гостите тук, е уютът и грижата за човека – от чешмичките с питейна вода по улиците до красивите места за отдих. Но истинското майсторство на виенчани или по-скоро на управата на австрийската столица, е не само в създаването на условия за добър живот, но и в умението да се съчетава удоволствието с познанието, историята с модерното, високите технологии с аристократичния дух.

цветни гардини Хиршщетен, Виена

И за да ви убедим в това, ще ви заведем в цветните градини Хиршщетен в 22-ри район на Виена, където, докато се разхождате между различните видове градини и се възхищавате на многообразието на цветя, преминавате неусетно през няколко континента и посещавате няколко държави. В края на пътешествието разбирате, че сте научили за лековитите билки в Китай, за навиците на дивите котки, както и за живота на селяните в края на 18-и век. Помислено е и за децата, които не само могат да играят до насита на люлките и пързалките, но и да разберат как живеят пчелите и други насекоми, какъв е животът във фермата и как плуват костенурките. Указателните табели съдържат любопитна информация за представената флора и фауна, така че човек непрекъснато научава нови и нови неща, разхождайки се по цветните алеи. Ако имате конкретни интереси в областта на екологията и ботаниката, струва си да следите календара със специални събития на Хиршщетен, тъй като градините са място за много образователни семинари и творчески работилници.

За всички посетители – безплатен вход

На площ от 60 000 кв.м са разположени множество тематични градини, малка зоологическа градина със защитени видове животни, възстановка на ферма, къща за палми. Може да поседнете в индианската или мексиканската градина, да почерпите идеи как да оформите балкона си или в случай, че имате зелена площ, как да я превърнете в цветен оазис.

Практично са представени зеленчукови и овощни градини, а редом с тях са и английската, провансалската и праисторическата градина. Неусетно се стига и до малката зоологическа градина, която е дом на бухали, щъркели, костенурки и други защитени видове. Децата могат да се запознаят с животните от фермата, както и да видят как са живели техните пра-пра-пра баби и дядовци. Макар и малък, лабиринтът е приятна закачка с посетителите, и внася допълнителна емоция в разходката.

Край голямото езеро в средата на парка е разположено малко кафе, а на другия бряг, посипан с фин пясък, има множество столове, предразполагащи към приятно мързелуване на слънце.


Полезни адреси на български експерти, фирми, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен информационен бюлетин на Меланж Булгарен


За децата

Площадката за децата е тематична и е посветена на насекомите – скакалец, пеперуди и пчели украсяват люлките и пързалките. По забавен начин и с малко помощ от родителите си малчуганите могат да научат интересни неща за живота в пчелното семейство, за език на пчелите и ползите от тях.

За младоженците

Градините Хиршщетен са известни като едно от най-романтичните места във Виена за бракосъчетание. Тази възможност е на разположение на младоженците още от 2006 г., но през 2010 е създадена отделна специална градина (250 кв.м) с красив бял павилион в средата. Преобладаващите цветя са рози – всепризнатите посланици на любовта, комбинирани с лавандула.

За любопитните

  • В ботаническата градина на Хиршщетен се отглеждат 300 000 пролетни цветя, 800 000 слънчогледа и около 1 милион лалета. С тях се украсяват парковете, улиците и фасадите на обществени сгради във Виена.

  • Виена е първото място в Европа, където са култивирани лалета. Това се е случило много преди тези цветя да се превърнат в запазена марка на Холандия.

  • Градината за сватби, мексиканската и индианската градини, както и Къщата на палмите могат да бъдат наемани за сватбени церемонии.

  • Градините са осветени по проект и с прожектори на фирма UniLED с управител нашия сънародник Стоил Кордев.

Ако все още не сте посетили тези цветни градини, непременно си отделете няколко часа, за да се потопите в света на красивото, да се заредите с енергия и не на последно място, неусетно да научите нещо ново и полезно. Не случайно Виена е определяна като най-добър град за живот в света, нали?

Информация за работното време и адреса на градините може да намерите ТУК

__________________

Още по темата:

Многото градини на Тулн

Виена: На разходка в Щадтпарк

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации