5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияМногото градини на Тулн

Многото градини на Тулн

-- Реклама --

60 вида екоградини на едно място привличат хиляди посетители всяка година

Tuln-phontanТулн е разположен на десния бряг на Дунав в провинция Долна Австрия. Той е от онези малки очарователни градчета, в които винаги е приятно да се разходиш. Всъщност Тулн е известен в цял свят най-малко с две неща. Градът е родното място на художника Егон Шиле и център на международни изложения и панаири, посветени на цветята и градинарството. От няколко години той привлича стотици гости и с единственото в Европа изцяло екологично изложение на градини.

Градините на Тулн

През 2008 г. в покрайнините на градчето отваря врати невероятно красив и интересен цветен комплекс. На площ от 61 хектара са разположени 60 вида различни малки градини, езеро с лодки, детска площадка, кафе и ресторант, дървена наблюдателница, шезлонги за отдих, различни видове езерца и басейни. За създаването на уникалния парк са изразходвани 20 млн. евро като 2,7 млн. от тях са отишли за оформянето на градините, по чиято концепция са работили 69 регионални фирми.

Английска, японска, португалска, алпийска градини са част от атракциите в парка. Тук има идеи за градина на балкона, на покрива на гаража, дори градина в саксия или куфар.

P1050464

Уроци по градинарство

Посещението в градините на Тулн е не само наслада за очите, но и истински урок по градинарство. Организацията на парка е така направена, че човек може да научи много както за видовете почви и културите, които виреят върху тях, така и за разнообразни напоителни системи, ограждения, приспособления за оформяне на пътеки, направления в различните стилове градини при това не само цветни, но и плодни и зеленчукови. Представени са разнообразни местни сортове плодове и зеленчуци като посетителите могат да получат ценни съвети за това как да ги опазват от вредители и как да наторяват почвата с естествен тор. Всичко в тези градини се отглежда съобразно принципите на биологичното земеделие без да се употребяват пестициди и други химико-синтетични торове.

P1050446

Градински емоции

„Дунавски вълни”, „Пеперуди в стомаха”, „Злато и сребро”, „Природна аптека” са само част от имената, които подсказват, че в този парк фокусът е поставен на преживяването и емоцията от престоя в градината или пък на знанието и опита, които могат да се получат там. В „Градина на детството” човек може да си припомни какво е да си малък като покара колело с три гуми, поседи на стол, поклащайки безгрижно крака или опитвайки се да повдигне тежката лейка. Тази илюзия се създава от факта, че всичко в градината е двойно по-голямо от естествените си размери. „Природната P1050445аптека” представя повече от 80 вида лечебни билки, подредени според свойствата им – за сърцето, стомаха, нервната система. „Градината на фермера” е очарователно романтична с дървената къщичка, цветните лехи и плодните дръвчета.  „Градината на изследователя“ впечатлява малчуганите с микроскопа, балансиращия мост и езерцето с попови лъжички. В зеленчуковата градина пък могат да се видят дори български чушки.

Да поседнем, да поиграем

В цветния парк има много места за отдих – било то шезлонги или просто дървени пейки. Ако не се страхувате от високо, може да се изкачите и на върха на дървената кула и да погледнете парка от високо.

Tuln-cafe

За малчуганите има прекрасна площадка за игра с много дървени пързалки и люлки. В определени часове може да се насладите и на танца на фонтаните, които се издигат и снижават във валсов, джазов или поп ритъм. Разходката с лодка из езерото дава възможност да се видят градините от различни страни.  В случай, че искате да похапнете или пиете кафе, слънчевата тераса на кафе-ресторанта е на разположение.

Tuln-Frau

Елегантни статуи, инсталации и платна на творци от Англия, Румъния, Германия, Унгария и Австрия, работили по теми като екология, опазване на околната среда, промени в климата, придават особен творчески заряд на парка. Времето тук отминава неусетно, а емоциите от многобройните изненади и красоти ни зареждат за дълго.

Посещението в градините може да се съчетае с обяд или следобедно кафе в Тулн и разходка по брега на Дунава.

Градините са отворени за посещение от 12 април до 5 октомври всеки ден от 9.00 до 18.00 ч.

За повече информация тук

Още интересни места в Австрия:

Шоколадовата фабрика на г-н Цотер

В кристалния свят на Сваровски

Златна Византия в центъра на днешна Европа – изложба в замъка Шалабург

Рицарски доспехи и турнири – Хайнбург – връщане в Средновековието

 

 

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации