17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикаDie Presse: Частни дарения с размер XXL за политически партии в България

Die Presse: Частни дарения с размер XXL за политически партии в България

-- Реклама --

Въпреки ветото на президента правителството прие възможността за неограничени дарения на политическите партии, пише австрийското издание

Докато в Австрия влизат в сила нови строги правила за финансиране на партиите, в България тези правила се либерализират. Там даренията от бизнеса за отделните партии вече нямат горна граница. Това пише австрийският вестник „Ди Пресе” в статия, посветена на България и последните промени в Закона за държавния бюджет.

Парламентът в София потвърди в сряда, 24 юли, с мнозинство от 129 гласа, измененията, засягащи финансирането на политически партии. Това се случва против волята на президента Румен Радев, който още преди седмица наложи вето на така приетия закон. Според него с тези промени партиите стават изцяло зависими от бизнеса, пише още изданието.

Правителството, начело с  министър-председателя Бойко Борисов, прие радикално съкращаване на държавните субсидии за партиите. Като компенсация  политическите групировки получиха възможност лесно да взимат големи частни дарения, допълва вестникът и пояснява ситуацията. Със закон, приет на 4-и юли държавната субсидия за партиите се намалява от 11 лева (5.62 евро) за избирателен глас на един лев (0,51 евро). Това намаление бе критикувано от опозиционната Социалистическа партия. Срещу противоречивото изменение в парламента е имало само 84 гласа от социалистите и част от националистите, които също са в управляващата коалиция.


Скандалът с кибератаката срещу сървърите на НАП влезе и в австрийската преса


„Ди Пресе” цитира и мнения на опозицията. В България, която според антикорупционната организация Transparensy International е най-корумпираната държава в ЕС, може силно да нарастне влиянието на частните инвеститори върху политическите партии, смятат критици на реформата. С новите правила корупцията ще бъде законна, смятат депутати от Социалистическата партия. Според българското бюро на Transparensy International въвеждането на неограничени дарения за политическите партии от страна на бизнеса противоречи на стандартите на Венецианската комисия към Съвета на Европа.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации