5.1 C
Виена
неделя, 10 декември, 2023
spot_img
НачалоOбразованиеБългарското училище "Христо Ботев" в Страсбург отбелязва своята 10-та годишнина

Българското училище „Христо Ботев“ в Страсбург отбелязва своята 10-та годишнина

-- Реклама --

българско училище в Страсбург

Повече от 400 са българските неделни училища в чужбина. Те са онези духовни огнища, които не само съхраняват българския език и традиции зад граница, но и ги предават на младото поколение. Българите в Австрия добре познават дейността на училищата във Виена, Линц, Залцбург, Грац, Инсбрук, Велс. И тъй като май е месец, традиционно свързан с българската просвета и култура, представяме на нашите читатели и българското училище „Христо Ботев” в Страсбург, което на 18-и май ще отбележи своята десета годишнина.

Вече едно десетилетие екипът на училището и Европейската асоциацията „Кирил и Методий” в Страсбург работят всеотдайно, за да могат българските деца в този район на Франция да говорят и пишат свободно на родния си език, да изучават българските обичаи и да разпространяват българската култура. Любопитна подробност е, че в последните години на чина сядат не само деца, но и възрастни. Често френската половинка в смесените бракове решава да се запознае по-отблизо с българския език, за да се чувства комфортно в средата на новите си роднини и започва да посещава часовете в школото.

С гордост от постигнатите успехи екипът на училище „Христо Ботев“ се готви  да отпразнува своята годишнина със специалното тържество под наслов „Училище без граници“. То ще се проведе на 18 май в Страсбург.

Първата част на спектакъла е подготвена от възпитаниците на училището, а във втората част гостите ще могат да се насладят на изпълнения на „Violons Barbares” и на вокалната група за български народни песни от  Карлсруе « Бела Радо».

Част от празничната програма е и изложбата от произведения, изработени от децата в часовете по художествено творчество. Тя ще бъде подредена във фоайето на културния център и ще представи още бижута от естествени материали на артистката Живка Бръзицова и образци на българска бродерия от Даниела Танушев. Гостите ще могат да разгледат и щанда на издателство Elitchka, което съществува в Елзас от 2013 г. и е специализирано в издаването на българска детска литература в превод на френски език.

Организаторите очакват гости от Европейския парламент, Съда за правата на човека, българското посолство във Франция, представители на правителството. Повече за училището и програмата на спектакъла може да намерите ТУК

Екипът на Меланж Булгарен поздравява учителите и учениците от българското училище „Христо Ботев” и им пожелава здраве и много вдъхновение в учебния процес.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации