6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНепознатата Виена: „Дворецът Кобург и Щатпарк” - разходка с екскурзовод

Непознатата Виена: „Дворецът Кобург и Щатпарк” – разходка с екскурзовод

-- Реклама --

Елате с нас, за да научим повече за историята на двореца Кобург и Градския парк на Виена

Май е прекрасен месец, в който градините на Виена грейват с пролетни одежди. Затова и решихме, че е време с екскурзоводката Диана Пиперова да поканим нашите приятели на разходка из най-големия парк в първи район – Щатпарк. На своите 65 000 кв.м той е побрал достатъчно много история и култура, за които да разкажем, но ние ще предложим на нашите гости да се запозаем и с още една намираща се наблизо забележителност  – дворецът Кобург, който по настоящем е сред най-елегатните и луксозни хотели в австрийската столица.

Макар и да не можем да влезем и да видим лично красивите зали и спални в бившия дворец, ще се запознаем подробно с историята на сградата, която е и родното място на българския цар Фердинанд. Построена в периода 1840-1845 г., заради многобройните колони на централната фасада шеговито е наричана от виенчани „Двореца на аспержите”. По коридорите тук са се разхождали  Йохан Щраус-син, принцеса Клементина Орлеанска, дъщеря на френския крал Луи Филип и съпруга на принц Фердинанд фон Саксен Кобург и Гота, съответно майка на Фердинад, който по-късно става княз, а след това и цар на България, самият Фердинанд и други знаменитости от европейските кралски фамилии. След края на Втората световна война дворецът губи напълно своето величие и блясък. След като сменя няколко пъти собствениците си, красивата сграда е превърната в елегантен хотел, който се слави с със своя аристократизъм, отлична кухня и богата винарска изба.

С любопитните истории ще продължим и след като прекосим Ринга и се потопим в зеленината на Щатпарк. Как и кога е създаден, кой стои зад прочутата Златна статуя на Щраус, паметниците на кои други велики композитори ще срещнем по алеите, какви растения се отглеждат там– това са само част от въпросите, чийто отговори ще получим от нашата обаятелна екскурзоводка Диана Пиперова.

И така, очертава се една интересна неделя, в която докато се разхождате с приятели, може да обогатите знанията си за любимата Виена. Ако вече сме събудили интереса ви, заповядайте с нас на 19 май (неделя) от 11.00 ч. и 14.30 ч. Ще ви чакаме пред хотел „Кобург”, Palais Coburg Residenz, Coburgbastei 4, 1010 Виена.

„Дворецът Кобург и Щатпарк” – разходка с екскурзовод

Ще се срещнем пред входа на хотела „Пале Кобург“

Цена: Цената на беседата е 12 евро (с включени слушалки), които се заплащат на място.

За деца и ученици – безплатно (при ползване на слушалки – 1 евро).

Разходката е с продължителност около 1 час и 40 минути.

Предварително записване на адрес diana.piperova@gmx.net или на телефон 0650 5311792  е препоръчително.

До хотел „Кобург“ се стига удобно с линия 3 на виенското метро, спирка Stubentor или с трамвай 2, спирка Weihburggasse.

Разходката ще се проведе само при хубаво време. 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации