-1.2 C
Виена
вторник, 5 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияНовогодишният концерт на Виенската филхармония ще зарадва публиката с нови елементи в...

Новогодишният концерт на Виенската филхармония ще зарадва публиката с нови елементи в програмата

-- Реклама --

Новогодишният концерт на Виенската филхармония се е превърнал в едно от най-големите събития в света на класическата музика. В началото той е организиран с цел да приповдигне духа на хората и да отвлече вниманието от загубата на войната, но днес е сред символите на първия ден на Новата година. Излъчван от над 90 телевизии в цял свят, той сякаш е обединява хората в една общност, отдадена на музиката и красотата.

Не случайно всеки детайл от събитието е изпипан до последна подробност. Флоралната украса е фантастична и представлява удоволствие за всички сетива. Дълги години цветята пристигаха от италианския град Сан Ремо, а от 2015 г. филхармонията си сътрудничи с виенските общински оранжерии. Украсяването започва още на 27 декември като близо 30 000 стръка цветя превръщат Златната зала в невероятен парк. След края на концерта публиката традиционно си взема поне едно листенце за спомен.

Нови елементи в концерта на 1-и януари 2019 

Неотделима част от Новогодишните концерти са балетните изпълнения, които се прожектират и в залата. Вече 27 години, по време на антракта в Златната зала на Музикферайн, телевизионните зрители от цял свят имат възможност да видят специално подготвен музикален филм. Филмът на 1-и януари 2019 г. ще бъде посветен на 150-годишнината на Виенската щатсопера и представлява 24-минутно музикално пътешествие зад кулисите на операта. Музиканти на Виенската филхармония заедно с артисти от операта ще свирят, пеят и танцуват в световноизвестния оперен театър и около него. За първи път в антракта ще звучат и оперни изпълнения. Звездите на Щатсопера Камила Нюлунд и Адриан Ерьод ще изпълнят дует от „Прилепът“ на Йохан Щраус, а Даниела Фали и Рафаел Фингерлос ще бъдат Папагена и Папагено от „Вълшебната флейта“ на Моцарт. Балетната трупа на операта е подготвила фрагменти от „Раймонда“ на Александър Глазунов.

За първи път на диригентския пулт на Новогодишния концерт ще застане главният диригент на оркестъра на Саксонската държавна опера Кристиан Тилеман. Съвместната му работа с виенските филхармоници датира от 2000 г.

Традиция

Новогодишният концерт на Виенската филхармония традиционно представя вечната музика на композиторите от семейство Щраус, а всеки концерт завършва с три последователни биса: с бърза полка, с валса «На хубавия син Дунав» и с «Радецки марш», при който публиката пляска в такт. Освен тях в програмата на предстоящия концерт са включени и произведения на австрийските композитори Йозеф Хелмсбергер-младши и Карл Михаел Цирер.

Новогодишният концерт 2019 ще бъде излъчван от австрийската телевизия ORF и от над 90 телевизии на пет континента, а дискът със записа от концерта ще бъде пуснат в продажба на 7-и януари.

 

В текста е използвана информация на EuroCom PR

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации