4.1 C
Виена
петък, 19 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноАлбена Данаилова отново е начело на оркестъра на Виенската филхармония за Новогодишния...

Албена Данаилова отново е начело на оркестъра на Виенската филхармония за Новогодишния концерт 2019

-- Реклама --

Българската цигуларка извежда виенските филхармоници на сцената на Музикферайн

И тази година Новогодишният концерт на Виенската филхармония е повод за гордост за хиляди българи по цял свят. В качеството си на един от концертмайсторите българката Албена Данаилова извежда музикантите от световноизвестния оркестър на Виенската филхармония на сцената на Голямата зала в Музикферайн за Новогодишния концерт.

Тя е първата жена концертмайстор в над 140-годишната история на известния със своя консераватизъм оркестър. През 2008 г. Албена Данаилова спечели конкурс за мястото, а на 1-и януари 2009 г. бе първото й участие в Новогодишния концерт на Виенската филхармония. „Това е незабравимо преживяване. Аз също години наред съм гледала концерта по телевизията, но да бъдеш там, на сцената, е много вълнуващо”, споделя в интервю за списание „Българите в Австрия” Албена Данаилова след първото й излизане в Златната зала.

За първи път тази година на диригентския пулт на Новогодишния концерт застава главният диригент на оркестъра на Саксонската държавна опера Кристиан Тилеман.

Освен вечната музика на композиторите от семейство Щраус, в програмата на тазгодишния концерт са включени и произведения на австрийските композитори Йозеф Хелмсбергер-младши и Карл Михаел Цирер. По традиция всеки концерт завършва с три последователни биса: с бърза полка, с валса «На хубавия син Дунав» и с «Радецки марш», при който публиката пляска в такт.

Музикалното събитие се излъчва от австрийската телевизия ORF от 1959 г. На 1-ви януари 2019 г. от 11.15 ч. 14 камери на ORF2 ще излъчват концерта в повече от 90 държави. За близо 40 милиона зрители от цял свят това е най-вълнуващото начало на новата година.

Албена Данаилова е родена в София в семейството на музиканти. Майка й Виолета Попова е изтъкнат пианист, а баща й Боян Данаилов е цигулар. Още 5-годишна тя избира цигулката. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков”, а по-късно и Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров”. Продължава образованието си във Висшето училище за музика и театър в Рощок, Германия. Била е концерт майстор на Лондонската филхармония и първа цигулка на Баварската държавна опера. Носител е на редица престижни международни награди от конкурси и фестивали.

 

________________

Още по темата:

Новогодишният концерт на Виенската филхармония ще зарадва публиката с нови елементи в програмата

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации