2.6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоисторияКак се украсява коледната елха по света

Как се украсява коледната елха по света

-- Реклама --

украсена елха

Текст Калина Ценова

Един от най-разпространените символи на коледните и новогодишни празници е украсената елха. Поставена в центъра на публични пространства, в магазини или у дома декорираното зелено дърво е част от празничната атмосфера и често отразява вкуса и възгледите на обществото. Австрийската информационна агенция  разпространи материал, посветен на традициите да се украсява коледна елха в отделните държави. Какво закачат на елхата хората в Мексико, Етиопия, Испания, Италия, Дания? Това своеобразно културно пътешествие минава и през България, за да отбележи някои характерни според журналистите особености на този обичай в нашата страна.

Ето на какви необичайни места ни завежда статията, озаглавена „Къде какво се закача на елхата. Между традицията и модерното”.

На елхата си испанците обичат да закачат шоколадови фигурки във формата на тримата влъхви или както те ги наричат „Los Reyes Magos“. На шести януари, когато в Испания е празникът на тримата влъхви Мелхиор, Каспар и Балтазар, те празнуват с много подаръци и паради. След този празничен ден шоколадовите влъхви се свалят от елхата и се изяждат.

Не можем да си представим празник в Мексико без пината. Тя се изработва от папие маше и се пълни с лакомства, които изпадат, когато пинатата се удари с пръчка. По традиция удрящият трябва да бъде със затворени очи. За Коледа мексиканците закачат по елхите, прозорците и фенерите звезда от папие маше. Заразлика от основните пинати тези не съдържат сладки неща.

Традицията да се отбелязва Коледа в Африка е донесена от колонизиаторите и до днес носи белезите на съответната държава-колонизиатор. Например, в Кения се чества по английски стил с коледни играчки по елхата. Тъй като в Африка трудно се намират елхи, хората ползват изкуствени дръвчета или кипарис. В Етиопия гражданите не са били повлияни от колониализма, но честват Коледа по християнски обичай, а украсяването на дръвче се появява доста късно.

По елхите в Дания не трябва да липства изплетените сърца, които се пълнят с орехи или бисквитки.

В Чехия обичаят за поставяне на коледна елха е донесен от директора на немско-чешкия театър Йохан Карл Либих през 1812 г, който искал да изненада гостите си на един бал. Три десетилетия по-късно започва масовото продаване на коледни елхи. От скоро се провежда конкурс за най-голямата и красива жива елха като най-честият победител е 30 метрово дръвче в Младков, градче на границата с Полша.

Тъй като много религии не отбелязват Коледа като голям празник, украсяването на елха е по-скоро привнесена отвън новост. В Тайланд, например, в големите търговски центрове  се поставят елхи, които обаче често са украсени с футболни и баскетболни топки.

Търговските центрове с коледна декорация са любима атракция както на жителите на Тайланд, така и на многобройните туристи

Както сигурно сте забелязали по доста от американските филми и сериали, в САЩ хората обожават шарените и блестящи елхи. Някои семейства закачат орнаменти във формата на медальон  по елхата, други пък имат обичая да слагат една необикновена играчка – колдената кисела краставица. Детето, което я намери, веднага получава допълнителен подарък. Американците твърдят , че коледената краставица идва от Германия, въпреки че там не е особено известна. Друга, типично американска украса са гирляндите от пуканки.

Киселата краставичка като играчка за елха е разпространена в САЩ

Във френската област Елзас хората все още слагат „бределе” по елхата. Това са прясно изпечени бисквити. Думата е диалектна и означава малък хляб. Не всяка от тези бисквитки става за хапване, тъй като някои съдържат лепило. Те се изсушават и така се съхраняват до следващата година.

Докато елхите в Чехия са станали популярни покрай театралия директор, в Гърция  украсяването на зеленото дърво е въведено от баварския принц Ото фон Вителсбах. Гърците украсяват елхите си още през ноември шарено и пъстро, за да имат възможността да им се радват дълго време. Типично за тях е поставянето на коледна декорация по лодките в кръчмите и пазарите. Това е в чест на моряците, които прекарват празника в морето, а не при семействата си.

След падането на социалистическата система в България връх взима модата на западноевропейските коледни украси. Най-предпочитаните цветове за елхите са лилаво, златно, сребърно и медено. Специалното в ортодоксална България е, че украсените елхи, както и цялата коледна украса, се държат поне до 7 януари, когато според стария Юлиански календар се чества Коледа. Българската ортодоксална църква вече 50 години (от 1968 година) следва Грегорианския календар.

По традиция елхите в Италия се украсяват на осми декември. Най-големият спекатакъл на Ботуша е откриването на елхата на площада Свети Петър във Ватикана.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации