10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКак родителите могат да се възползват от семейния бонус, влизащ в сила...

Как родителите могат да се възползват от семейния бонус, влизащ в сила от януари 2019 г.

-- Реклама --

Новият семеен бонус спестява на работещите родители до 1 500 евро на дете на година

Законът за новото данъчно облекчение за семейства „Familienbonus Plus“ ще влезе в сила от 1-и януари 2019 година. От него ще се възползват 950 000 семейства и 1,6 млн. деца, за които са отделени 1,5 млрд. евро. Според правителството този бонус ще облекчи значително семействата с ниски и средни доходи.

Какво представлява семейният бонус

“Familienbonus Plus“ (можем да го наречем “семеен бонус“) е призната сума (Absetzbetrag), която директно се приспада от годишния данък върху доходите на родителите (Einkommensteuer, Lohnsteuer). Той заменя сегашните данъчни облекчения „Kinderfreibetrag“ и разходите за отглеждане на деца до 10 години (Kinderbetreuungskosten).

Важно е да се подчертае, че въвеждането на семейния бонус не означава получаване на допълнителни пари, а намаляване на годишния данък. Крайният резултат е, че нето заплатата се увеличава при същото бруто и семейството разполага с повече средства на месец. Нововъведението цели да подпомага работещи родители с ниски или средни доходи.


Данъчно облекчение до 1 500 евро на година за семейства с деца въвежда правителството от 2019 година

Австрия: Парламентът прие изменения в данъчното законодателство


“Familienbonus Plus“ получава всеки родител за всяко дете, което има право на детски надбавки (Familienbeihilfe) и живее в Австрия в следния размер:

  • до 18 години € 125 на месец или € 1500 на година
  • след 18 годишна възраст € 41,68 на месец или € 500,16 на година

За година бонусът може да достигне максимален размер от 1 500 евро на дете, в случай, че родителят получава 26 000 евро годишен доход, тъй като дължимият данък в този случай е 1 668,56 евро.

Семейният бонус може да бъде заявен на цяло от единия родител или двамата родители да го  разделят  помежду си на половина.

Пример за годишен доход при служител (Angestellter)

Quelle: www.bruttonettorechner.at

Родителите с ниски доходи, които не плащат данъци (Alleinverdiener oder Alleinerzieher), се подпомагат с връщане на данъци (Steuererstattung) до € 250 (Kindermehrbetrag).

Ако детето живее в друга държава от Европейския съюз или Швейцария, семейният бонус се  ограничава по стандарта на всяка една държава, чрез наредбата от 27.09.2019 (BGBl. II Nr. 257/2018)

Пример: Индикаторът за България е 47,7 = фактор 0,45 (един от най-ниските в ЕС), според този приравняващ фактор семейният бонус се полага само в размер на € 56,25 /€ 18,76 на месец.

Как може едно семейство да се възползва от Familienbonus Plus?

Елизабета Колева

Има два различни начини, по които родителите могат да се възползват от новото данъчно облекчение, коментира данъчният консултант Елизабета Колева.

– “Familienbonus Plus“ да се подаде с годишната данъчна декларация за 2019 година (формуляр L1k) и да се изплати през 2020.

– По избор може и работодателят да приспада от месечната заплата (125 евро) през цялата 2019 година. При този вариант данъчната тежест намалява още същата година и семейството може да усеща всеки месец допълнителната сума пари. За целта е необходимо работникът да попълни формуляр Е30 (най-лесно се намира на сайта на Министерство на финансите) и да го предаде подписан на работодателя. Този документ може да бъде попълнен директно на компютъра или да се изпечати и попълни на ръка.

Повече информация може да прочетете на страницата на финансовото министерство (Bundesministerium für Finanzen) ТУК

Още полезна информация:

Контакти на Елизабета Колева, данъчен консултант ТУК

https://www.bmf.gv.at/top-themen/familienbonus-plus-faq.html

https://rechner.cpulohn.at/bmf.gv.at/familienbonusplus/#bruttoNetto_familienbonus

Още по темата:

Обезщетения и помощи при майчинство и бащинство и детски надбавки в Австрия

Полезни адреси на български специалисти, фирми, институции, училища, църкви в Австрия

Австрия прие закона за индексиране на семейните помощи спрямо стандарта на държавата, в която живее детето

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации