6.8 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия прие закона за индексиране на семейните помощи спрямо стандарта на държавата,...

Австрия прие закона за индексиране на семейните помощи спрямо стандарта на държавата, в която живее детето

-- Реклама --

След горещ дебат и въпреки предупрежденията на ЕК за нарушаване на правилата на ЕС, вчера австрийският парламент прие закон, според който равнището на семейните помощи ще се индексира в зависимост от жизнения стандарт на страната, в която живеят децата, за които те се изплащат.

семейни помощи в Австрия

Спорната мярка засяга около 150 000 деца, които живеят в чужбина, но поне един от родителите им работи и живее в Австрия. В момента семейни помощи, изплащани в страната, могат да достигат до 223 евро на месец за всяко дете. Правителството смята тази сума за несъразмерна с цените и заплатите в някои съседни страни. Промяната бе приета с гласовете на Народната партия и Партията на свободата и се очаква да влезе в сила в началото на 2019 г.

Според новия закон родителите на 3-годишно дете ще получават 97 евро на месец, ако то живее в Унгария вместо Австрия. Ако детето живее в Румъния, сумата пада до 85 евро. Очаква се така да се спестят над 100 милиона евро годишно от общо около 250 милиона евро, изплащани за живеещи в чужбина деца.

Според данни, публикувани на страницата на австрийския парламент, към септември 2017 г. 266 български деца получават в България пълен размер семейни помощи от Австрия, а 1033 получават изравнителна добавка. Според новите правила размерът на помощите ще трябва да бъде вече индексиран с фактор 0,449. За сравнение засегнатите деца в Унгария са 38 700, в Словакия 27 180, в Полша 14 865, в Словения 10 730.


За да не пропускате новини – абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Полезни адреси на български експерти и фирми в Австрия


Правителството подчерта, че семейните помощи ще се повишават, ако децата живеят в страни с по-висока цена на живота. Но девет десети от тях се изплащат за деца, живеещи в страни с по-ниски цени, което ще доведе до икономии. Виена обаче посочи, че австрийските семейни помощи ще останат по-високи от предвижданите от местните социални фондове.

Индексирането на семейните помощи не е допустимо според европейското законодателство и в тази посока бе решението на Европейския съд от август 2018 г. „Това е въпрос на равнопоставеност – когато работещите в една държава плащат едни и същи данъци, те трябва да получават и еднакви по размер помощи от нея“, каза говорителят на Европейската комисия Кристиан Вигант и допълни, че ЕК е в правото си да започне наказателна процедура спрямо Австрия. Дори и министърката по въпросите на семейството Юлиане Богнер-Щраус се съгласи, че новият закон може да бъде оспорен пред Съда на ЕС.


Индексирането на детските надбавки противоречи на европейското законодателство, обяви ЕК

Обезщетения и помощи при майчинство и бащинство и детски надбавки в Австрия


От Австрийската стопанска камара се опасяват, че мярката ще засегне системата за домашни грижи за възрастни хора, в която 90% от заетите идват от страни от Източна Европа, предимно Словакия и Румъния.

 

Броят децата, живеещи в чужбина, но получаващи детски надбавки от австрийската държава (Familienbeinhilfe) се увеличил през последните 15 години почти сто пъти. През 2002 г. 1 500 деца са получавали детски надбавки в друга държава, през 2016 г. техният брой е 130 000. Близо половината от тях са в Унгария и Словакия, 40% са в Полша, Румъния, Словения и Чехия.

През 2016 г. за семейни помощи са изплатени 4,77 млрд. евро за близо 2 млн. деца. 291 млн. евро или близо 6% са заминали за чужбина.

С индексирането на размера на детските помощи спрямо стандарта на страната, в която живее детето, австрийското правителство иска да спести близо 114 млн. евро годишно.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации