14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЕвродепутатите не подкрепят индексиране на семейните помощи

Евродепутатите не подкрепят индексиране на семейните помощи

-- Реклама --

Австрия прие закон за индексиране на закон за индексиране на семейните помощи спрямо стандарта на държавата, в която живее детето. Европейският парламент и Европейската комисия са против.

Според Европейската комисия (ЕК) гласуваното от австрийския парламент предложение за индексиране на семейните помощи спрямо стандарта на страната, в която живее детето, противоречи на европейските разпоредби. Въпреки че все още не е започнала наказателна процедура срещу страната, такава не е изключена.

75% от европейските депутати от Комитета за заетост и социална дейност към ЕП гласуваха „против” възможността размерът на социалните придобивки да бъдат индексирани, 20% със „за”, останалите гласове са били невалидни. Гласуването, състояло се на 20-и ноември, е било по искане на Германия, Дания и Австрия за промяна на правилата за координация на системите за социална сигурност. Те искат да бъде възможно напасване на социалните плащания според стандарта на страната на постоянно живеене.

семейни помощи в АвстрияАвстрия прие закона за индексиране на семейните помощи спрямо стандарта на държавата, в която живее детето

Спорната мярка засяга около 150 000 деца, които живеят в чужбина, но поне един от родителите им работи и живее в Австрия. В момента семейни помощи, изплащани в страната, могат да достигат до 223 евро на месец за всяко дете. Правителството смята тази сума за несъразмерна с цените и заплатите в някои съседни страни. Промяната бе приета с гласовете на Народната партия и Партията на свободата и се очаква да влезе в сила в началото на 2019 г.

Според новия закон родителите на 3-годишно дете ще получават 97 евро на месец, ако то живее в Унгария вместо Австрия. Ако детето живее в Румъния, сумата пада до 85 евро. Очаква се така да се спестят над 100 милиона евро годишно от общо около 250 милиона евро, изплащани за живеещи в чужбина деца.

Прочети повече

Австрийският депутат  Хайнц Бекер (ÖVP) изрази съжаление от резултата от гласуването: „Мнозинството от колегите ми пропуснаха възможността да направим промяна, водеща до повече равенство”. В същото време хърватската депутатка Дубровка Шуица е доволна: „Винаги съм казвала, че подобни мерки водят до разделяне на страните от ЕС и несправедливо  третиране на семействата, чийто деца живеят на друго място”.

Голяма част от консервативните депутати споделят становището, че мобилните работещи трябва да имат същите права за семейни помощи, както и тези, живеещи в съответната държава, независимо къде се намират децата.


Индексирането на детските надбавки противоречи на европейското законодателство, обяви ЕК

Обезщетения и помощи при майчинство и бащинство и детски надбавки в Австрия


Седем държави – Словакия, Полша, Чехия, Унгария, Литва, Словения и България се обърнаха с писмо до Европейската комисия по повод приетия от австриийския парламент с гласовете на ÖVP и FPÖ закон за индексиране на семейните помощи.  Те настояват пред комисаря по трудовата заетост Мариане Тисен за изясняване доколко този закон противоречи на европейското право. Точно техните граждани са и най-засегнати от приетите промени.

 

За да не пропускате новини – абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Полезни адреси на български експерти и фирми в Австрия

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации