14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноВеселина Кацарова, Ив Тошайн и Велина Илева за втория Бал на Дамите...

Веселина Кацарова, Ив Тошайн и Велина Илева за втория Бал на Дамите на розата

-- Реклама --
Концерт на Веселина Кацарова в Операта в Стара Загора снимка Георги Петков

За втора поредна година сред многобройните виенски балове ще има и един с аромат на българска роза. „Балът на дамите на розата“ отново ще събере българи, австрийци и представители на международната общност в Австрия в една зала, обединени от една идея. Този път благотворителната кауза, подкрепяна от организаторите, е посветена на творците от Дома за ветерани на културата в квартал „Захарна фабрика“ в София. Събраните средства ще бъдат дарени на възрастните хора там, за да посрещнат една топла и уютна Коледа.

Зад благородната идея и организацията на бала стои „Бизнес лейдис  клуб Австрия“ – благотворителна мрежа от жени за жени и от жени за света.  Той е сдружение с идеална цел от български дами, живеещи в Австрия, които се подкрепят взаимно, а също така с благотворителната си дейност помагат на слаби, болни и нуждаещи се хора и насърчават както собствени, така и общественополезни проекти на други благотворителни организации.

Логото на Клуба отдава почит на цъфналата българска роза – символ на изящество, красота, нежност и любов. Като свещеното цвете на Дева Мария тя е и символ на женското милосърдие. Преплетените му един в друг кръгове символизират приятелство и солидарност.

Тази година балът отново ще се проведе в Курсалон, под мотото „Бал с маски! Скрий лицето си, покажи сърцето си!” Специални гости на събитието ще бъдат оперната звезда Веселина Кацарова и художничката Ив Тошайн. Всяка от тях дава своя принос за благотворителната кауза и за приятната атмосфера на бала.

Меланж Булгарен се обърна към Веселина Кацарова, Ив Тошайн и Велина Илева, основател на Бала, за да научи в аванс повече за събитието.

 

Веселина Кацарова, мецосопран, камерзенгерин на Баварската и Виенската държавна опера

Веселина Кацарова, снимка Suzanne Schwiertz

Годината е вече към своя край. Кое беше за Вас най-хубавото събитие през 2018 г?

Ще  споделя нещо много лично. Синът ми беше приет да следва медицина в университета в Цюрих и този негов успех е най-голямото и хубаво събитие за мен през тази година. Аз съм постигнала в професията си много повече, отколкото съм си мечтала, но с годините осъзнавам, че най-голямото ми постижение е детето ми. Моята работа изисква много лишения и за да се справи човек има нужда от подкрепата на близките хора. Успях да имам и запазя тази подкрепа въпреки трудностите.

Това лято Вие изнесохте майсторски клас по оперно пеене в родния си град Стара Загора. Какво Ви кара да се връщате в България?

Аз имах изключително хубаво детство и най-ценните неща в живота съм ги научила от моите родители. Понякога си мисля, че имам този глас точно, защото съм родена в България. Ние сме народ с богата история, препатил и знаещ. Може би интуицията, която нося като певица, идва точно от българските ми корени. Аз виждам България с очите, с които искам да я видя – знам, че има много проблеми, но аз виждам и хубавите неща. За мен беше много важно да направя първия си международен клас именно в родния ми град. Там се чувствам уютно , усещам една особена енергия, която ме зарежда. Няма друг език, на който да се изразя толкова добре, колкото на български. Най-скъпият на сърцето ми компакт диск е с българските песни на Красимир Кюркчийски.

С какво Ви привлече Балът на дамите на розата? С какво ще зарадвате гостите на събитието?

Във Виена се запознах с Велина Илева, организатор на събитието, която ме очарова с чистата си и позитивна енергия, която излъчва. Тя ми представи идеята и ме увлече да се включа.

Виждам този бал като едно много позитивно събитие, като проява на родолюбие. За нас в Европа се знае по-малко и затова е важно да се изявяваме, да показваме какво можем и то по един толкова елегантен начин.

На бала ще изпея ария на Далила от операта „Самсон и Далила” на Камий Сен Санс. Радвам се, че мога да допринеса за популяризирането на такава благородна кауза. Това е най-малкото, което мога да направя и го правя от сърце и душа. През годините съм подпомагала със средства  Музикалното училище в София, подкрепяла съм и други благотворителни инициативи. Гласът ми е начин на изразяване и аз с желание давам и споделям.

На бала ще пея в по-различна обстановка, сред много сънародници и от сега се вълнувам . Вярвам, че ще бъде едно прекрасно българско събитие.


Ив Тошайн, артист, художник, съосновател, куратор и организатор на PARKFAIR – авангардно изложение за артисти в областта на съвременното изкуство

Ив Тошаин, снимка Irina Gavrich

Трябва ли изкуството да отразява действителността?

Смятам, че реалността в днешно време е по-радикална и дръзка от изкуството – изкуството трябва да се превъоражи и да заеме пак челна позиция, за да шокира то, а не политическите или криминални заглавия във всекидневните вестници.

С какво Ви привлече идеята за Бал на Дамите на розата? Ще зарадвате ли гостите със своя изява там?  

Велина Илева ме покани като специален гост и за да подкрепя събитието, аз създадох и дарих едно ново произведение. Сънародници сме, и смятам, че е важно да се поддържаме един друг, особено защитавайки благородни каузи като тази, заради която се организира балът – да се подпомогнат възрастните хора, ветерани на културата. Работата, която ще покажа има пряка връзка с идеята на събитието. (Бел.ред. Ив Тошейн създаде за бала светлинна инсталация с хайку стихотворение, то ще грее от балкона на балната зала).

Ще разкажете ли в аванс по какви проекти ще работите през следващата година?

Следващата година ще показвам проекти на родна земя – в България, където от доста време не съм се изявявала. Готова съм да предизвикам и очаквам предизвикателство.


Велина Илева: собственик на Виена Арт Салон, основател и председател на Българския дамски бизнес клуб в Австрия, основател на Бал на дамите на Розата

Велина Илева

Разкажете ни повече за „Бизнес лейдис  клуб Австрия“.

Клубът ни се роди от една емоция: събрахме се група успешно реализирани българки, които откликнаха позитивно на идеята за български дамски клуб и си казахме, че ще е хубаво да се обединим, да творим и да помагаме. Много нови контакти и приятелства произлязоха от тази емоция. Балът на дамите на розата се появи като нейно естествено продължение. Търсех начин да популяризираме българското и българите в позитивен аспект и си казах: на българското изкуство и на българската дама ще им стои чудесно елегантна виенска рамка. И ето – във Виена като виенчаните –  предложението за бал се прие с ентусиазъм. Организацията за такова голямо събитие се оказа много сериозна, а и хората ни гледаха под лупа. Първата година разказвахме до премаляване какво и как правим и защо избрахме балът на българите във Виена да е с благотворителен характер, според утвърдилия се във времето виенски принцип: да се наслаждаваме, да танцуваме и едновременно с това да направим добро. Радваме се, че първият бал премина успешно и елегантно. Имахме прекрасни гости  от много кътчета на Европа, помощ от творци, спонсори, дарители – успешни хора с размах и вяра, които ни помогнаха да сложим основите на бала и аз им  благодаря от сърце.

Кои са новите моменти в организацията на бала тази година?

Тази година българите в Австрия като че ли вече осъзнаха какво точно създадохме и защо – присъствие, помощ и подкрепа идват отвсякъде, включително от медиите, за което сърдечно благодарим. Ще имаме гости от половин Европа, идват специално за бала, местата за гала вечерята вече почти свършиха. Приготвили сме прекрасна бална програма и много се вълнуваме.

Големи творци и истински дами като Веселина Кацарова и Ив Тошайн, личности и джентълмени като Маестро Йордан Камджалов, инж. Валтер Рук, Н.Пр. д-р Иван Сираков (носител на първото отличие на нашия клуб „Златна Роза“ 2017), консулът на РБългария в РАвстрия Ивайло Върбанов, Йоан Холендер, Даниел Серафин, инж. Ханс Завески, Димитър Цоцорков, Енрико Минити, Михаил Илев също подкрепят нашата инициатива. Специални благодарности искам да отправя и към Посолството на РБългария в РАвстрия и  Българския културен институт „Дом Витгенщайн” с директор проф. Румяна Конева, към бизнес клуб „Лейдис Форум“ в София, танцова група „Китка“, братя Владигерови, Любомир Господинов, Мишел Нахабедян, Стоил Кордев, Георги Радев, Христо Занешев, които ни помагат от самото начало. Голямо благодаря на Боян Филипов за чудесния ни бален сайт, на Любомир Светозаров и Димитър Милчев за клубния ни сайт, на Жоро Зюмбюлев за логото на клуба и на бала и разбира се на вас, Меланж Булгарен, за професионалното отразяване на събитието.

Тазгодишното отличие, „Златна Роза“ 2018 клубът ни присъжда на дългогодишния директор на Виенската държавна опера Йоан Холендер за приноса му в откриването и изграждането на български таланти, както и за любовта му към България. Тъй като той не посещава балове, награждаването му  ще се извърши по време на тържествена българска вечеря в ресторант „Сезони“ на 27 ноември, броени дни преди втория Бал на дамите на Розата.

Самата бална вечер, в петък на 30 ноември,  ще бъде изпълнена с музика, цветя и светлина, ще има много валс, танци, смях, томбола, български хорà, чудесна програма с много изненади.

Повече за програмата на бала и менюто на вечерята може да прочетете ТУК


Балът на дамите на розата – виенска елегантност с български чар

Готови ли сте за балния сезон, дами


Каква е благотворителната кауза, която ще подкрепите тази година?

На това място искам да благодаря на прекрасните жени, които са и корените и венеца на този клуб, дейните, красиви и лоялни дами със светли души, които доброволно отделят от времето, ресурсите и съня си, за да може да се случат всички красиви неща, които предстоят. Ненапразно мотото на клуба ни е: „Дама, българка, муза“. Основната цел на нашия клуб е да мотивира и инициира една по-хуманна система за възрастните хора в България.Там са мечтите ни, натам са насочени усилията ни. Затова тази година решихме да подкрепим възрастните хора, живеещи в Дома за ветерани на културата в квартал „Захарна фабрика” в София. Искаме да им подарим една топла Коледа и усещането, че не са забравени.

Каним и Вас, уважаеми читатели, да споделите нашия път на творене на добро, можете да ни подкрепите по много начини: като си купите билет за Бала на дамите на розата и празнувате с нас, защото идеите се напояват истински само по два начина: с кръв, или с радост, а ние избрахме радостта; като си поръчате брошката на нашия клуб; като спонсорирате събитието с Вашата фирма или като дарите по човешки каквото сърце Ви дава.

Щастливи сме ние, които можем получавайки радост да даваме надежда и да помагаме на други, докато се наслаждаваме на сътвореното.


Билети за Бала на дамите на Розата може да закупите на: https://www.ballderrosenladies.at/bg/

Брошката на клуба можете да поръчате на: https://www.a-line.at/produkt/rosenbrosche/

Вашето дарение можете да направите на:

Erste Bank Sparkasse

Business Ladies Club Austria

IBAN: AT53 2011 1837 5888 5200

BIC: GIBAATWWXXX

Business Ladies Club Austria

Wohltätigkeitsnetzwerk von Frauen für Frauen und von Frauen für die Welt

Operngasse 28/1, 1040 Vienna, Austria

Информация и запитвания за спонсорство и реклама на Бала на дамите на розата:

info@businessladiesclub.atball@businessladiesclub.at

Тел. +43 660 977 87 30

www.businessladiesclub.atwww.ballderrosenladies.at


 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации