17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияМаутхаузен: болезнено минало и размисъл за бъдещето

Маутхаузен: болезнено минало и размисъл за бъдещето

-- Реклама --

По повод 71-та годишнина от освобождението Мемориалният комплекс Маутхаузен организира безплатни турове в района на бившия концентрационен лагер на различни езици, включително и на български

Eingangsgebäude_mit_Haupttor_KZ_Mauthausen_2014

Близо 200 000 затворници от над 40 националности. За седем години най-малко половината от тях загиват в следствие на нечовешките условия, непосилния труд в каменоломните и гладa в лагера. Стотици от тях стават жертви и на медицинските експерименти на д-р Смърт – офицера от SS Ариберт Хайм. Това е ужасяващата статистика останала след освобождаването на нацисткия концентрационен лагер в Маутхаузен от съюзническите войски на пети май 1945 г.

Болезнено минало

снимка: архив на Мемориален комплекс Маутхаузен
снимка: архив на Мемориален комплекс Маутхаузен

Днес е трудно да си представим, че сред красивия алпийски пейзаж, близо до Линц е бил разположен един от най-жестоките и строго охранявани концентрационни лагери в Европа. Дървените бараки обаче пазят спомените за годините между 1938 и 1945 г., когато в тях са натъпкани стотици хора, докарвани от различни части на Европа, предимно съветски военнопленници, политически противници на Райха, евреи, роми, хомосексуални. Лагерът е единствен в Европа категоризиран в най-ниската класа  III – с най- лошите условия и минимални шансове за оцеляване на затворниците.

Създаден е няколко месеца след присъединяването на Австрия към Германия през 1938 г. като подразделение на Дахау. През март 1939 г. получава статут на самостоятелен лагер, а през 1941 г. там е изградена газова камера за системно унищожаване на големи групи от хора. Затворниците са били обект и на медицинските си експерименти на офицера от SS Ариберт Хайм, известен още като д-р Смърт. Изследванията му включват инжектиране на химикали и отрови в кръвта, ампутиране на крайници, операции на различни органи.

Лагерът в Маутхаузен е сред най-дълго просъществувалите концентрационни лагери в Европа. Само няколко години след края на войната той е превърнат в мемориален комплекс в памет на жертвите на националсоциализма.

Почит към загиналите

Българският паметник в Мемориалния комплекс Маутхаузен
Българският паметник в Мемориалния комплекс Маутхаузен

В мемориалния комплекс Маутхаузен, който се намира недалеч от град Линц, паметници или паметни плочи имат всички държави, чиито граждани са намерили смъртта си в бившия нацистки концентрационен лагер. В архива на комплекса се съхраняват данни за 20 български граждани. Българският паметник е дело на проф. Любомир Далчев (скулптор) и арх. Владимир Рангелов и е бил монтиран през 1975 г. През април 2015 г. българското правителство отпусна сумата от 55 000 лева за укрепването и реставрацията му. Благодарение на активните действия на МВнР, Министерство на културата и българското посолство във Виена ремонтът бе завършен в навечерието на тържествата по случай 70-та годишнина от освобождаването на лагера.

Всяка година по традиция във втората неделя на месец май в Маутхаузен се провежда траурна церемония в памет на жертвите, загинали в концентрационния лагер по време на националсоциалистическия режим през Втората световна война. Тази година тя ще се състои на 15 май от 10 ч. на централния площад. Преди това в 9.30 ч. посланика на РБългария в Австрия Н.Пр. Елена Шекерлетова и придружаващите я официални лица ще поднесат цветя на българския паметник в мемориалния комплекс.

Посещението в района е връщане към най-мрачната част от историята на Европа, възможност да научим истината и да отдадем почит на загиналите. Днес, когато единството на Европа и изгражданите с десетилетия духовни ценности са застрашени, обръщането назад към историята е особено важно и полезно. Прекият сблъсък с историята е добра отправна точка за размисъл за необходимостта от единство и опазване на демокрацията в обединена Европа.

Обиколка на бившия концентрационен лагер с екскурзовод на български

На 15 май е предвидена и безплатна обиколка на лагера с беседа на български език. Повече за историята на мрачния концлагер и съдбата на затворниците за втора поредна година на български език ще разкаже Алис Майрхофер. Тя работи в музейния комплекс от 2008 г., а от 2011 г. след завъшеното обучение за ГИД в Педагогичния отдел на Мемориалния комплекс, води допълнително беседи предимно с австрийски и немски ученици.  Точно в 13.00 ч. на 15 май тя ще чака своите сънародници на площада пред Информационния център на Мемориалния комплекс. Ще я познаете по табелата с надпис „Български език“. Обиколката е с продължителност около 1 час и в този ден е безплатна.

КОГА: 15 май 2016 от 13 ч.

КЪДЕ: Мемориален комплекс Маутхаузер

Срещата с българския екскурзовод е пред Информационния център на площада в комплекса.

Описание на възможностите за стигне до Мемориалния комплекс Маутхаузен с обществен транспорт или кола може да намерите ТУК

За повече информация: www.mauthausen-memorial.org

_____________

Още по темата:

Тържествено отбелязване на 70-та годишнина от освобождаването на концентрационния лагер „Маутхауз“

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации