-0.1 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия намалява конкурентоспособността си на международния пазар

Австрия намалява конкурентоспособността си на международния пазар

-- Реклама --

Въпреки стабилното си развитие, австрийската икономика губи своята конкурентоспособност на международния пазар. В годишния доклад на швейцарския Световен икономически форум (WEF) страната е слязла надолу и се нарежда на 22-ро място сред  140-те изследвани икономики. Австрия има всички предпоставки да се нареди сред първите 10 държави. Това трябва да бъде и целта на правителството”, казва пред австрийските медии икономистът Хано Лоренц (Agenda Austria).

Страната е събрала 76,3 точки. За сравнение Франция има 78,00 точки (17 място), Италия – 70,8 (31 място), Полша – 68,2 (37 място). На първите четири места се подреждат САЩ (85,6), Сингапур (83,5), Германия (82,6), Швейцария(82,6). България е на 51 място с 63,6 точки.


Работа в Австрия – сайтове, институции, съвети

Работа в Австрия – принципи на австрийското трудово право


Сред най-големите спънки пред бизнеса в Австрия е високото ниво на бюрокрация. За създаването на едно предприятие са нужни средно 21 дни, което нарежда страната на 103 място според класацията на WEF. В държави като Естония и Дания за същата услуга са достатъчни 3,5 дни.

източник Weforum

Пазарът на труда в алпийската държава, който преди години бе пример за останалите държави,  в последните години загуби част от динамиката си и сега заема 10 място. Най-същественият проблем, който изследването посочва, е голямото разминаване между търсенето и предлагането на работна ръка. Така се получава от една страна безработица, а от друга страна глад за определени квалифицирани кадри.

За да запази високо ниво на конкурентноспособност, Австрия се нуждае от структурни реформи в редица сектори, се казва в заключението на доклада.

____________

Още по темата:

С 37,6% са се увеличили цените в Австрия в периода 2000-2017

12-часовият работен ден в Австрия влиза в сила от 1-и септември

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации