20.4 C
Виена
четвъртък, 7 юли, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияВиенаЛек поход из Виенската гора: Stadtwanderweg 6

  Лек поход из Виенската гора: Stadtwanderweg 6

  -- Реклама --

  Маршрутът е лек и приятен, съчетавайки природна красота и културни забележителности

  От самото начало до края Stadtwanderweg 6 е добре обозначен и маркиран

  Почивните дни наближават, времето е прекрасно за сезона и търсим възможност да прекараме деня на открито. Би било добре да сме и физически активни, компенсирайки заседналия начин на живот през седмицата. Виена е удивителен град, защото предлага от всичко по много. Освен имперския първи район австрийската столица има и своите зелени богатства – многобройни паркове, хълмове с лозя и разбира се, Виенската гора, опасваща града. Точно тя е любимо място на виенчани за почивните дни и те редовно поемат по горските пътеки, макар и ентусиазираният поход често да завършва пред чиния с кньодели и чаша вино в някое от малките заведения по пътя.

  Добре разработени от Община Виена маршрути дават възможност да се изследва зеленият пояс на Виена от различни райони.

  Може би най-дългият маршрут е т.нар. Stadtwanderweg 6 (12,5 км.), съчетаващ красотата на природата и културни забележителности на Zug Berg и Mauer Wald. Той е особено красив през есента, когато дърветата са обагрени в топли жълти тонове и слънцето меко гали туристите, поели по билото.

  поляна във Виенската гора

  Походът започва от последната спирка на травай 60 – Rodenau. Още там има стрелки, указващи да се продължи по Ketzergasse и Willergasse до църквата Роденауер. Тук се разделяте с асфалта и поемате по горските пътеки, които не са стръмни и освен това предлагат достатъчно места с дървени пейки и масички за почивки.

  Църквата Роденау

  Скоро ще стигнете до стената на Мици Лангер – едно от любимите места за катерачите.


  Мици Лангер (Мария Лангер-Кауба) е родена през 1872 г. във Виена. През 1896 г. тя открива първия магазин за спортни стоки. Около нея се събира група катерачи, с които търсят подходящи места, за да развиват уменията си и да правят състезания. Тя е била и превъзходна скиорка и единствената жена участник в организираното през 1905 г. в Лилиенфелд (Долна Австрия) първото в света състезание по ски бягане. Умира през 1955 г.


  Следващата спирка по пътя е Wiener Hüttе, която бележи границата на града.

   

  Продължавате смело по горските пътеки и с удоволствие ще откриете табелата, която указва, че Liesingtal Stub’n наближава.

  Семейното ресторантче е част от комплекс с тенис кортове и предлага домашно приготвени типични австрийски ястия и силна туристическа закуска.

  Тук ще пресечете асфалтовия път и след като повървите малко успоредно на него, отново ще се гмурнете в гората. Разбира се, маршрутът предлага и разнообразие и скоро ще излезете на голяма  поляна. Ако сте се приготвили за пикник, това е чудесно място за целта.

  След като се порадвате на зеления пейзаж, забравяйки, че сте все още във Виена, продължавате по най-трудната част от маршрута. Усилието си струва, защото пътеката ще ви отведе до Gasthof Schießstätte, къдете можете да се подкрепите, а децата да поиграят на детската площадка.

  Вече сте почти в края на маршрута – предстои ви приятно спускане по широки пътеки през гората, кратка разходка по тихите улички на Лизинг и скоро се оказвате на изходната точка.

  Има още две неща, които може да видите по пътя – планатариумът на открито в Sterngarten Georgenberg и модерната църква Вотруба.


  Църквата е построена в периода август 1974-октомври 1976 г по скици на склуптора Фриц Вотруба и плановете на архитект Фритц Герхард Майер. Това е първата и последна работа в областта на архитектурата на Вотруба. Изградена е от 152 бетонни блока, симовлизиращи обществото, състоящо се от различни индивиди. Посланието, отправено към вярващите е, че хармонията може да бъде постигната само, ако всеки отделен индивид е щастлив.


   

  Stadtwanderweg 6

  Дължина: 12,5 км

  Трудност: Лек

  Време: 4-4,5 часа

  Описание: Начало – Ketzergasse (последна спирка на трамвай 60 Роденау) – Willergasse – Rodauner Kirche – Zugberg (Mitzi-Langer-Wand) – Wiener Hütte – Roter Stadl – über die Eichwiese und Gütenbachtal – Jägerhaus – Antonshöhe – Schießstätte (von hier eventuell Richtung Mauer zur Straßenbahnlinie 60) – Georgenberg – Pappelteich – Kalksburger Straße – In der Klausen – Kalksburg – Mackgasse – Promenadeweg – Ketzergasse (Роденау).

  Маршрутът е добре обозначен и маркиран. Разрешено е разхождането на кучета.

  _____________

  Още по темата:

  Вашият незабравим уикенд – в единадесет стъпки и половина

  Водопади, екопътеки и вкусна храна в Мугендорф

  Дюрнщайн – сърцето на Вахау

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации