14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена10-то издание на Wiener Amateurkunstmesse ще бъде с българско участие

10-то издание на Wiener Amateurkunstmesse ще бъде с българско участие

-- Реклама --

За трета поредна година 24-годишната художничка Румина Стоилова ще представи творбите си на престижното изложение в Ратхауз

Amateurkunstmesse Wien Rathaus

Румина Стоилова се определя като хоби илюстратор, а рисуването е нейната душевна терапия. „Мастилото е моето най-любимо средство за постигане на баланс и хармония между душата и тялото, чрез което изразявам невербално върху листа хартия емоционалния хаос в мислите и сърцето си”, споделя тя. Младата художничка никога не е предполагала, че хобито й ще прерасне в нещо повече, но участията й в над десет изложби във Виена показват, че е избрала вярната посока.

В края на октомври в сградата на виенското кметство Ратхауз за десети път хоби творци от Виена ще представят творбите си пред широката публика. Селекцията на участниците е направена от сдружението Basis.Kultur.Wien и за трета поредна година сред 60-те финалисти от предварителния конкурс е и Румина Стоилова.

Младата българка е завършила с пълно отличие Института по сценични и екранни изкуства във Виенския университет. По време на следването си тя получава стипендия от Виенския магистрат за изкуство и култура като даровит чуждестранен студент от Югоизточна Европа за особени заслуги в сферата на културата и изкуството и за пълен отличен успех във Виенския университет.

Колаж с рисунки на Румина Стоилова от предишни участия в Amateurkunstmesse

Миналата година художничката е сред най-младите участнички в изложението, а творбите й се посрещат с интерес от посетителите. Тя споделя, че обратната връзка с публиката е изключително ценна за нея. „Възможността да наблюдавам и разчитам емоциите и реакциите, които картините ми пробуждат в хората, е неописуема и безценна. Получавам награди от културни институции в австрийската столица  на база моите лични качества, успехи в академичните среди и творчество въпреки факта, че съм чужденка. Високопоставени личности като кмета на столицата, президента на Виенския ландтаг, председателя на Общинския съвет на Виена проявяват интерес към творбите ми и изразяват възхитата си. Всичко това ме кара да се чувствам истински значима и ми дава сили да преодолявам всякакви бариери”.

Творбите на Румина Стоилова, както и самата нея, можем да видим на 23 и 24 октомври в Ратхауз от 10 до 18 ч.

Вход свободен

Повече информация за събитието ТУК

____________

Още по темата:

Пътуване  в безкрая чрез картините на Анастас Константинов

Фрагментни въпроси от Адриана Чернин в Музея за приложно изкуство във Виена

Светлина и символи в картините на пловдивския художник Вълчан Петров

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации