16.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияУсещане за планина

Усещане за планина

-- Реклама --

Българският алпийски клуб събира любители планинари от Германия, Австрия и Швейцария

Текст Елица Ценова

Български алпийски клуб, Пламен Нойков
Участниците във втория поход до Гросе Шлике са доволни, снимка Българския алпийски клуб, Пламен Нойков

Трудна работа е да се сравняват българските планини с Алпите. И трудното не е в измерването на височината, в красотата на гледките или сложността на маршрутите. Трудното е в преодоляването на емоцията, на чувството, което човек носи в себе си към родното. „Има нещо магично в българските планини. Да вървиш по билото на Стара планина е невероятно усещане, което само ние, българите, имаме”. Това са думи на Георги Бергов –социален педагог, запален планинар и създател на Българския алпийски клуб.

Пътеки и върхове

Израснал е във Варна, но морето не е успяло да го заплени, защото първите си шест години Георги е прекарал в красивата местност Предела, разделяща Рила и Пирин. Планините останали в сърцето му и където и да отиде, младежът търси върхове и пътеки. Не случайно след завършване на образованието си в Германия, избира да живее и работи във Фюсен – малък град на 110 км. от Мюнхен. „Градчето е точно на границата между Австрия и Германия и е известно като „Врата към Тирол”, пояснява Георги и добавя, че основната причина да живее в него е близостта му с Алпите. „Оттам мога лесно и бързо да изследвам различни маршрути”, пояснява той.

Дълго време изкачва Алпите  само с немските си приятели. Постепенно се ражда идеята да намери сънародници, любители на планината, с които заедно да ходят на походи. Защото „друго си е да вървиш из Алпите и да си говориш на български”.

Почти като Алеко на Черни връх

На 1-и юли на Тегелберг се събират 40 българи, които официално учредяват Българския алпийски клуб. Приет е устав, избран е председател и настоятелство, както и почетни членове. Но бюрократичната официална част свършва дотук, защото както пояснява Георги „всичко в клуба е на доброволни начала, членски внос няма и всеки, който иска да походи из планината, е добре дошъл“. Сънародниците ни в Германия очакват и българи от Австрия да се присъединят към клуба. „Забелязал съм, че живеещите в чужбина имаме много общо – доста от нас копнеят да споделят усещането си за магическите български планини със съмишленици”, споделя младият мъж.

Български алпийски клуб
Официално учредяване на Българския алпийски клуб на връх Тегел, снимка Пламен Нойков

Следва вторият поход  до Гросе Шлике и трети до Кнорхюте с възможност за изкачване на Цигшпитце. При избора на маршрут Георги се стреми да предложи за всекиго по нещо. Срещата е на паркинг, от където тръгва и лифт – така начинаещите могат да си спестят част от изкачването или слизането; следва лека отсечка, подходяща за всички участници, а за по-напредналите има възможност за покоряване на връх. „Хубавото е, че хората дават предложения, чертаят маршрути и са много ентусиазирани. Постепенно идеята ми се превръща в обща инициатива”, щастлив е Георги.

Организация и участници

На походите се събират българи от различни градове е Германия – идват семейства с деца, млади и по-възрастни, хора с различни професии и социален статус. Някои са добре екипирани, други поемат към върха с маратонки. Но всички се връщат щастливи и доволни и питат за следващия маршрут.

Георги вече трупа опит в организацията. Той познава добре трасетата, които предлага, но се чувства отговорен към участниците в похода, отделили почивните си дни за Българския алпийски клуб, а някои пропътували стотици километри. Затова с готовност дава съвети за екипировка, храна, раници, следи времето и проверява маркировката. Най-важното според него е „всеки сам да си прецени силите и възможностите”. В Алпите се върви лесно, защото инфраструктурата е добра, маршрутите са разнообразни, има спасителни отряди.

Един от най-големите бонуси на тези планински срещи са запознанствата, които се завързват. Колкото по-нагоре се изкачват хората, толкова по-освободени стават разговорите.

Български алпийски клуб, Цугшпитце
На третия поход към Цугшпитце на 26 август планинарите вървят и по сняг снимка Български алпийски клуб, Пламен Нойков

Походи дори през зимата

Целта на Георги Бергов не е да постигне масовост на походите, а редовност. Той се стреми да организира по едно събитие на месец като идеята е да се върви по протежението на Алпите, за да може изходната точка да е близо до различни градове. Така ще се стигне и до австрийската част на Алпите.

„Няма да липсват предизвикателства и през зимните месеци“, споделя Георги бъдещите планове. Но сега вниманието му е насочено към похода в края на септември, когато планинарите ще поемат към Оберсдорф.

По всичко личи, че все по-често в Алпите ще звучи българска реч.

Повече информация за Българския алпийски клуб може да намерите на страницата му във Фейсбук ТУК

___________________

Още по темата:

На планина в Австрия без ски и вълнен шал

Планината и градът

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации