6.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВицеканцлерът Щрахе предлага сътрудничество на Орбан в Европейския парламент, канцлерът Курц се...

Вицеканцлерът Щрахе предлага сътрудничество на Орбан в Европейския парламент, канцлерът Курц се дистанцира

-- Реклама --

Докато лидерът на Партията на свободата (FPÖ) се сближава с Орбан, канцлерът Курц се дистанцира

Щрахе, Орбан, европейски парламент
От своята страница във Фейсбук вицеканцлерът отправи покана към Виктор Орбан за създаване на обща група в Европейския парламент

Вицеканцлерът и председател на Партията на свободата в Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе, предложи на унгарския премиер Виктор Орбан сътрудничество в Европейския парламент, съобщава АРА. Това се случва ден преди депутатите в Страсбург да решат дали да се задейства предварителната фаза на чл.7 от Договора за ЕС срещу Унгария, което може да завърши със санкции за страната заради нарушване на основни ценности на Съюза.

В същото време партията на унгарския министър-председател Фидес  е заплашена от изключване от групата на Европейските народни партии, към която принадлежи и Народната партия (ÖVP) на канцлера Себастиан Курц.

„Сърдечно каня унгарския министър председател Виктор Орбан и неговата партия Фидес за бъдещо сътрудничество в обща група”, написа Щрахе в профила си във Фейсбук. В момента неговата партия е член на дясната фракция „Европа на нациите и свободата”, в която са още партиите на Мари льо Пен и Матео Салвини.

Като „изцяло неразбираеми” определи австрийският вицеканцлер позицията на германския Християн-демократичен съюз, който заплаши унгарското правителство с наказателна процедура. „Абсурдно” е според него и предложението на депутатите, сред които и председателят на парламентарната група на австрийската Народна партия в Европейския парламент Отмар Карас, които искат изключването на Фидес от Европейската народна партия.


Себастиан Курц със силна проевропейска реч на форума в Алпбах

Себастиан Курц е оптимист за бъдещето на обединена Европа


В интервю за австрийската телевизия канцлерът Себастиан Курц се дистанцира от Орбан и потвърди, че депутатите от неговата партия ще гласуват в сряда за задействане на процедурата по чл.7 и изключване на Фидес от редиците на Европейската народна партия.

Ако две трети от евродепутатите подкрепят активирането на член 7, Съветът на ЕС ще бъде задължен да определи дали става въпрос за „ясен риск от сериозно нарушение“ на фундаменталните принципи на ЕС.

Но въпреки това шансът Унгария да загуби правото на глас е минимален. Особено след като Полша, която е заплашена от същата процедура, заяви, че смята да наложи вето.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации