5.1 C
Виена
неделя, 10 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияВъзможности за изучаване на български език в Австрия

Възможности за изучаване на български език в Австрия

-- Реклама --

Срокът за подаване на формулярите за записване на учениците е 11 септември

bgНачалото на учебната година наближава, а с това и много родители се питат какви са възможностите в Австрия децата им да изучават български език. От една страна това са функциониращите в по-големите градове български училища, а от друга – под формата на свободно избираем предмет в рамките на австрийската образователна система.

По настоящем български училища има във Виена, Грац и Линц, а от тази учебна година и в Залцбург.  Те предлагат изучаване на родния език съгласно българската образователна система. Адресите и телефоните на всички тях може да намерите ТУК.

Българчетата във всяка една австрийска провинция, без значение дали в нея има или не  функциониращо българско училище,  имат право да посещават часове по родния си език под  формата на свободни занимания. За целта родителите трябва да подадат в училището, което  детето посещава в момента, следния формуляр.

Формулярът е изготвен на два езика и срокът за подаването му е краят на втората седмица на септември 2015.

В районите, където досега не е организирано обучение по български език като майчин в рамките на австрийските училищни инспекторати и няма български училища, но се получат достатъчно на брой формуляри за записване, регионалният училищен инспекторат е длъжен да осигури преподавател по български език. Минималният изискуем брой заявления е 12.

В случай, че директорът на съответното училище не е запознат с тази законова възможност, препоръчително е да се разговаря с училищения  инспекторат по места.

Правото за изучаване на майчиния език в чужда държава се гарантира от Директива на Съвета на ЕС от 25 юли 1977 относно образованието на децата на мигриращите работници (77/486/ЕUО).

Bulgarisch-page-001

Формулярът за записване на учениците за изучаване на български език като свободно избираем предмет в рамките на австрийската образователна система може да бъде изтеглен от ТУК. Събирането група от 12 деца зависи предимно от активността на родителите.

_______________

Още по темата:

Ирина Владикова, директор на българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ във Виена:

„Доброто владеене на майчиния език е в основата за успешно овладяване на чужди езици“

Абитуриенти випуск 2015, Виена: За ползите от изучаването на майчиния език

Българският език в чужбина – как да го изучаваме

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации