0.9 C
Виена
петък, 8 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияAustria for beginners: Интеграцията означава познаване и спазване на местните правила и...

Austria for beginners: Интеграцията означава познаване и спазване на местните правила и норми

-- Реклама --

Миглена Хофер и Северина Горанова са основателки на организацията Austria for beginners, чиято цел е да помогне на новодошлите чужденци да се справят с правните и административни процедури и да уредят безпроблемно живота си на новото място. Те предлагат правни консултации в областта на гражданското, семейно и наследствено, административно, трудово и осигурително право, както и семинари по теми, свързани с родителството и образователната система в алпийската република.

 

Интервю Елица Ценова

Представете с няколко думи организацията Austria for beginners?

Миглена Хофер: Austria 4 beginners e организация, чиято цел е да улесни интеграцията на чужденци в Австрия. Нашето разбиране е, че интеграцията е невъзможна без спазването и познаването на правната система на една държава. Екипът ни от юристи се стреми да направи австрийското законодетелство достъпно за всички чужденци и така да улесни живота им в Австрия.

Северина Горанова: Постигаме това, както чрез индивидуални консултации, придружаване и превод пред институции, така и с различните проекти, които организацията разработва.

Кои са основните сфери, в които консултирате Вашите клиенти?

Северина Горанова: Екипът ни извършва безплатни правни консултации в областта на гражданското, семейно и наследствено, административно, трудово и осигурително право. Необходимо е да уточним, че правна консултация има само тогава, когато е налице възникнал вече правен спор. Ние можем да помогнем да се изясни ролята на страните и това с какви възможности разполагат те във възникналата ситуация.

С какво Austria for beginners може да бъде полезна на българите в Австрия?

Миглена Хофер: Нашата дейност е многостранна. Услугите, които предлагаме, варират от  написването на най-обикновени писма на немски език, придружаване пред институции, попълване на формуляри. Паралелно с това предлагаме възможността да се участва в информационните семинари и уоркшопове на правни теми, както и да станат част от стартиращата ни менторска програма.

Сътрудничите ли си с други сходни организации в Австрия?

Северина Горанова: Стараем се да си партнираме с всякакви организации, които подпомагат интеграцията и като цяло улесняват живота на чужденците тук, например Vienna Family Network, ÖGB в лицето на българския юрист Милена Панева, Therapie Zentrum Gersthof, Linguamulti и разбира се, Посолството на Република България.

Каква според Вашите наблюдения е най-голямата грешка, която допускат новодошлите в Австрия, и какво бихте ги посъветвали да направят, за да я избегнат?

Миглена Хофер: Наблюденията ни са, че за съжаление новодошлите се доверяват на „градски легенди“ и слухове и то, когато вече пристигнат тук, вместо да потърсят съдействие от някоя от многото компетентни организации, още преди да са тръгнали от България. Подготовката за живота на новото място трябва да започне още преди пристигането. Добре е голяма част от информацията да бъде предварително събрана и първите стъпки да са добре планирани. Разбира се, винаги има изненади и непредвидени ситуации, но човек може по-лесно да се справи с тях, когато е подготвен.

Северина Горанова: Важно е да се разбере, че австрийскто законодателство е изключително казуистично и два случая почти никога не са еднакви, дори и привидно да изглежда така. За разлика от това, подходът на българското законодателство е да използва по-широка формулировка, на която се подчиняват много и различни случаи. Според нас тази разлика и липсата на информираност за нея причинява излишни главоболия и затруднения на българите в Австрия. Затова при незнание или колебание е добре да се потърси мнението на професионалист, който познава местните закони и регулации.

Какви са бъдещите Ви проекти?

Миглена Хофер: Както много от читателите Ви знаят, провеждаме традиционно на всеки няколко месеца семинари за бъдещи родители. Изключително сме развълнувани да обявим началото на няколко нови проекта – менторската ни програма Rights! и #IchsprecheÖsterreichisch.

Проектът Rights! има за цел да информира чужденците относно правата им в различни сфери чрез правни статии, които екипът ни ще разработва и публикува на български и на английски език. Ние вярваме, че правото трябва да работи за, а не срещу гражданите. Радваме се, че статиите на български език ще бъдат публикувани в блога на българите в Австрия Melange Bulgaren.

Северина Горанова: Менторската ни програма ще започне през пролетта на 2018 и ще предостави възможност на няколко професионалисти от различни области да получат know how и практически съвети от техни колеги, които вече са намерили професионална реализация в Австрия.

#IchsprecheÖsterreichisch е седмична рубрика, в която публикуваме типично австрийски думи и изрази, които правят немския в Австрия различен от този в Германия.

 

 

Миглена Хофер е завършила Юридическия факултет на Софийския университет през 2011г. По време на следването си работи като сътрудник в правна кантора и е Генерален секрeтар на клона на най-голямата организация на студенти по право в света за България (The European Law Students’ Association). През 2013 г. завършва магистратура „Международни правни науки“ във Виенския университет, а през това време е и стажант по международните въпроси в отдела „Право и миграция“ на Австрийския червен кръст. Със Северина Горанова решават да създадат Austria for beginners. „За мен организацията съчетава две от любимите ми неща – правото и работата в неправителствения сектор“, споделя юристката.

 

Северина Горанова е родена във Варна. Завършила е Юридическия факултет на Софийския университет през 2011 година, а през 2016 и Юридическия факултет на Виенския университет. Започва професионалния си път през 2007 година като правен сътрудник в адвокатска кантора в София. През 2011 г. започва стаж в правния отдел на Австрийския червен кръст, последван от място като правен сътрудник в адвокатска кантора, специализирана в областта на семейното и гражданско право. В началото на 2017 завършва практиката си в съда (Bezirksgericht Donaustadt) и Виенската прокуратура и от тогава се занимавам изцяло с каузата на Austria for beginners.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации