12.9 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияОсновните обвиняеми за смъртта на 71 мигранти, задушени в камион, получиха присъди...

Основните обвиняеми за смъртта на 71 мигранти, задушени в камион, получиха присъди от по 25 години затвор

-- Реклама --
снимка © APA/ROLAND SCHLAGER

Четиримата основни обвиняеми за смъртта на 71 мигранти, намерени на 26 август 2015 г. задушени в камион на магистрала А4 близо до Пандорф, бяха осъдени на по 25 години лишаване от свобода. Останалите десет члена от организираната престъпна група за трафик на хора получават присъди между 3 и 12 години лишаване от свобода. Това реши днес съдът в унгарския град Кечкемет по делото, започнало на 21 юни 2017 г, съобщава АРА.

Прокурорът Габор Шмид е поискал доживотен затвор по обвинението за предумишлено убийство за четиримата основни обвиняеми. Това са 31-годишният афганистанец Самсур Лаху, смятан за лидер на бандата, както и трима български граждани – 31-годишният му най-близък сътрудник, 27-годишният шофьор на камиона в злополучния ден и 40-годишният шофьор на придружаващия автомобил. За останалите – повечето от които също граждани на България – обвинението е поискало до 16 години затвор. Трима от обвинените, сред които има и ливански гражданин, още се издирват и са осъдени задочно.

В последните си думи пред съда обвиняемите са поискали по-леко наказание.

Жертвите – 59 мъже, 8 жени и 4 деца, включително бебе от Сирия, Ирак и Афганистан са били оставени да се задушат до смърт в херметично затворен камион при нелегалното им прехвърляне в Австрия. В хода на процеса е установено, че обвиняемите са били напълно наясно със случващото се. Прокуратурата представи засечените телефонни разговори между българите в шофьорската кабина и лидерът на престъпната група, в които те го предупреждават, че чуват викове и удари и искат да спрат и отворят вратите, но той отвръща „Нека умрат. Това е заповед!“

Четиримата виновни ще излежават част от присъдата си при особено тежки условия.

В интервю за АРА тогавашният директор на полицията в Бургенланд Ханс Петер Доскоцил казва, че за извършеното престъпление е очаквал по-високо наказание. „Важното в случая е, че извършителите бяха заловени и ще понесат отговорност за деянието си“, добавя той.

________________

Още по темата:

Българи са арестувани във връзка със смъртта на 71 бежанци, намерени в камион в Австрия

България ще екстрадира в Австрия заподозрения за смъртта на 71 бежанци

Трима са задържаните българи във връзка със смъртта на 71 бежанци

За бежанците, мафията и срама

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации