17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноПианистката Дора Делийска с концерт в Стъклената зала на Музикферайн

Пианистката Дора Делийска с концерт в Стъклената зала на Музикферайн

-- Реклама --

С проекта „études & préludes“ Дора Делийска събира творби на композиторите Клод Дебюси, Фредерик Шопен, Гьорги Лигети и Николай Капустин

Дора Делийска отдавна „разговаря” с публиката чрез специално подбрани творби на известни композитори. Призната е от музикалната критика за един от най-добрите млади интерпретатори на Ференц Лист, а нейният компакт диск с произведения на Шуберт бе удостоено с престижната награда Supersonic Award на списанието за класическата музика “Пицикато”.

След като изследва творчеството на Ференц Лист и връзката му с Фредерик Шопен, романтиците Шуман и Шуберт, тя се впусна в откривателско пътешествие в света на танците (компакт диска Danzans). След девет успешни самостоятелни компактдиска, станала представително лице е на авторитетната фирма за пиана и рояли „Бьозендорфер”, Дора Делийска представя проекта B-A-C-H, който е първият й успешен опит за създаване на концерта програма със собствена драматургия. Дискът излезе през март 2018 и получи множество позитивни критики, свързани с оригиналната идея на концерта.

На 28 май в Стъклената зала на престижната Музикферайн тя ще представи проекта „études & préludes“, с който събира творби на композиторите Клод Дебюси, Фредерик Шопен, Гьорги Лигети и Николай Капустин и продължава да търси свой собствен и нетрадиционен стил при поднасянето на клавирната класика. „В годината на Дебюси исках да направя концертна програма, в която да поглежда към неговия музикален гений от една по-различна перспектива. Вглеждайки се в творчеството му, осъзнах, че най-добрият начин да разбера музиката му е да я „погледна” през очите на други композитори – тези, от които самият Дебюси се е повлиял и тези, които са писали, вдъхновени от него”, казва дни преди големия концерт Дора Делийска специално за читателите на Меланж Булгарен.

За да може по-добре да проследи връзките между творците, тя се фокусира върху два жанра, които са залегнали в основата на програмата – етюди и прелюди и чрез тях осветлява различни методи на композиране и проследява тяхното развитие във времето.

Първата част обединява 12 избрани етюда на Шопен, Дебюси и Лигети, подредени по особено специфичен музикален ред, изграждащ неповторима структура и настроение. Творбите се изпълняват почти без пауза помежду им и звучат като цялостен цикъл за пиано, а слушателят остава с усещането, че тримата композитори сякаш „говорят” помежду си. „Това е една доста абстрактна идея, но тя има своята музикална дълбочина и въздействие”, споделя Дора Делийска.

12-те прелюдии на втората част са групирани по композитори, така че стиловите различия между тях да бъдат елегантно подчертани.

Дора Делийска, снимка Andrej Grilc

Въпреки големия опит на престижни международни сцени, Дора Делийска не крие вълнението си от предстоящата изява. Репетициите са интензивни, работният график натоварен, напрежението расте. Срещата с взискателната виенска публика амбицира младата пианистка и тя отработва всеки детайл. Пластичните й пръсти изтръгват мекота на звука, галейки клавишите с особена страст и нежност.

При работата си по този проект Дора Делийска споделя за първи път не само крайния резултат, но и начина на подготовка. През всяка от 12-те седмици преди концерта тя публикува във Фейсбук по един етюд като по този начин доближава публиката си към идеята на концепцията. Не крие трудностите си при разучаването на отделни композиции, защото иска да преведе слушателите през целия процес на изграждане на едно произведение, затова и откровено споделя:„“L’escalier du diable“ (Дяволската стълба) на Лигети е истинско чудовище. Дори не мога да обясня защо това произведение е толкова трудно! На пръв поглед липсва мелодия, хармония, ритъм и синхрон между двете ръце, но след като веднъж успях да „премина” през него, сякаш ме сграбчи – крайният резултат е толкова чист и логичен”.

Как Дора Делийска е успяла да обедини чрез пианото си толкова различни композитори ще можем да чуем на 28 май в Стъклената зала на Музикферайн.

КОГА: 28 май 2018 г от 20.00 ч.

КЪДЕ: Musikverein, Musikvereinplatz 1, 1010 Виена

За повече информация и билети ТУК

______________

Още по темата:

Дора Делийска и новият й компактдиск Danzas в Porgy&Bess

Дора Делийска представя „Морска тишина“ 

Дора Делийска: Моята връзка с Лист се оказа много по-сериозна, отколкото очаквах

В новия си компактдиск Дора Делийска събира валсове и балади на Ференц Лист и Фредерик Шопен

Да поговорим за музика

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации