17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияДора Делийска представя „Морска тишина”

Дора Делийска представя „Морска тишина”

-- Реклама --

Новият компакт диск на талантливата пианистка се отличава не само с перфектен звук, но и със стилна визия

фотограф Мартин Зибенбрюнер
фотограф Мартин Зибенбрюнер

„Морска тишина” е петият компакт диск, който българката издава с австрийската звукозаписната компания Gramola.  Той получи вече ласкави отзиви от австрийската преса. Този път към музикалния диск е прибавено и специално DVD, представящо три допълнителни пиеси, процесът на заснемане на изпълнението, както и интервю с изпълнителката.

Концепцията

Дора Делийска е избрала да представи на почитателите на класическото пиано две много специфични сонати – Соната в си бемол мажор на Шуберт и Соната Nr. 32 в до минор на Бетховен.

Това са последните произведения на големите композитори, писани точно преди смъртта им. „Винаги ми е било интересно да изследвам дали има разлика в стила на музициране в началото и в края на творчеството на композиторите. В тези две последни произведения на Шуберт и Бетховен усещам много повече свобода, липсва напрежение и стремеж за доказване.”, споделя мотивите за избора си Дора Делийска. Преминала през тежък момент от живота си, в който се наложило да се примири със загубата на близък човек, младата жена усеща повече сила и зрялост в себе си, за да се заеме с интерпретацията на произведения, традиционно изпълнявани от музиканти с голям житейски опит.

Тя подхожда уверено към драматичните моменти и лирическите теми в сонатите, показва респект към традицията и стила, а търсещият й дух успява да предаде индивидуалност на изпълненията й. „При интерпретацията си на тези дълбоки произведения се опитах да подходя със спокойствие и търпение. Фактът, че това са последните произведения на Бетховен и Шуберт беше вдъхновяващ за мен и затова се опитах да се абстрахирам от очакванията „как трябва да се свирят” този тип сонати. Сигурна съм, че след години ще ги изпълнявам по различен начин, но в момента възоснова на моя личен житейски опит ги възприемам и усещам така. Мисля, че е важно да съм откровена в интерпретацията си. Тогава и слушателите могат да споделят и преживеят музиката с мен.”

Dora-oblojka

Концепцията на диска е изградена и върху още един, малко известен мост между двамата композитори. Оказва се, че в една и съща година – 1815 г., и Бетовен, и Шуберт независимо един от друг са писали музика по стихотворението на Гьоте „Морска тишина”. С него немският поет постига пълна еманация на страховитото спокойствие, което във втората строфа се трансформира в тишина на смъртта. И точно в този щрих се обединяват двете сонати и литературната творба. Между Соната в си бемол мажор на Шуберт и Соната Nr. 32 в до минор на Бетховен стои Ференц Лист и неговата прекрасна преработка на песента на Шуберт от 1837 г.

От тази пресечна точка на трите произведения идва и името на компактдиска – „Морска тишина”.

Зад кулисите

Този път Дора Делийска се осмелява да допусне почитателите си по-дълбоко в своя музикален свят и им дава възможност да надникнат зад кулисите. Специално заснето DVD ги превръща и в зрители,  проследяващи целия процес на запис – от вкарването на пианото в залата на Пале Шьонбург, през грима и прическата, до последния акорд на рояла. В специално интервю тя споделя своите лични емоции и чувства, свързани с избраните произведения.

фотограф Мартин Зибенбрюнер
фотограф Мартин Зибенбрюнер

 

Като официален посланик на известната фирма за пиана Бьосендорфер Дора Делийска свири на специален роял Boesendorfer Imperial Записът на соловия диск е направен в средата на септември 2013 г. в център „Франц Лист” в родното място на композитора – Райдинг, Бургенланд.

Българската дантела

На обложката на диска, както и на снимките в приложението, Дора Делийска е облечена във великолепна зелена рокля със златна дантела. Тя е изработена специално за концерта на пианистката в Музикферайн през март 2013 г. година от дизайнерско ателие „BIPONE”.

фотограф Мартин Зибенбрюнер
фотограф Мартин Зибенбрюнер

 

Биляна и Петър Пелови подбират модела и цветовете на дрехата така, че тя пасва идеално на концертната зала. Всички цветя по дантелата са изработени и зашити на ръка, което прави роклята уникална. „С нея се чувствам като принцеса.”, споделя талантливата пианистка и признава, че този български допир й дава допълнителна сила и самочувствие на сцената. А удоволствието от носенето на красивата рокля си личи на всички снимки на фотографа Мартин Зибенбрюнер, направени в Пале Тодеско.

______________

Още по темата:
Дора Делийска: Моята връзка с Лист се оказа по-силна отколкото очаквах

Да поговорим за музика

В новия си компактдиск Дора Делийска събра валсове и балади на Лист и Шопен

Австрийското списание News похвали последният диск на Дора Делийска

Дизайнерско ателие „BIPONE“: Висшата мода е предизвикателство и емоция

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации