13.1 C
Виена
вторник, 27 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоБългарияПетият събор на българите в Австрия ще бъде под мотото „Къде си,...

  Петият събор на българите в Австрия ще бъде под мотото „Къде си, вярна ти любов народна?”

  -- Реклама --

  През годините темите-мото на Празника на розата винаги са били емблематични – българската роза, хлябът ни, българският глас и музикален гений, словото ни. Тази година темата e въпрос, който още през 1863г. големият български поет, педагог и композитор Добри Чинтулов, задава в поетична форма: „Къде си вярна ти любов народна?“ Децата ни ще чуят ли името на този патриот някога в училище? Има ли още личности, които са педагози, поети, музиканти и които могат да запазят и запалят искрата на доброто в дигиталните сърчица на децата ни ? Ние, като родители, какво правим за децата си, за да имат те съзнанието и силата на истински българи? Тези и много други актуални въпроси задават организаторите на празника. С богатата програма, която са подготвили, те се опитват да дадат и част от отговорите.

  В програмата ще видим:

  • Кукерска група с художествен ръководител Пеньо Стефанов, наследил кукерството от семейството си. Професионалните костюми, с които кукерите ще участват на Празника на розата са нови, изработени от автентични майстори и идват от сърцето на Тракия.
  • Ентусиазираните фолклорни групи от Братислава и Нитра, групите за начинаещи и напреднали към сдружение „Български ритми” с  художествен ръководител Валя Дряновска
  • Фолклорен ансамбъл „Китка“ към сдружение „Български ритми“
  • Хор за автентично българско пeeне към сдружение „Български ритми” с художествен ръководител Мария Топева
  • Фолклорна група „Пендари” под ръководството на Галя Милева
  • Хор към БКПО „Кирил и Методий” под диригентството на маестро Божидар Абрашев
  • Анастас Георгиев и Ана Георгиева  ще представят магията на родопската гайда
  • Констанца Петровa – песнопения
  • Гергана Дечева ще представи книгите си „Хотел Алберта“ и „Къщата на светулките“ и щe разиграе като малко театрално представление сценки от тях. Със събраните от продажбата средства Гергана подкрепя Център за настаняване за деца и младежи, лишени от родителски грижи в Благоевград и Център за деца и младежи с увреждания в Бургас.

  На щандовете в двора на комплекс ще намерим:

  • Патриотично вино от Винарна „ДиВес Естейт”, построена на историческия хълм Симеонова могила. Мястото е кръстено на цар Симеон Велики (863-927), защото се предполага, че точно оттам той е ръководил и спечелил битката при Ахелой на 20 август 917 година – едно от най-големите сражения в европейското Средновековие. В чест на цар Симеон Велики и победата при Ахелой на територията на Винарна ДиВес e издигнат монумента „Окото на победителя“, символизиращ гения на Симеон Велики.
  • Сдружение на фермери и производители на традиционни български продукти „Храна от Балкана” (мед от региона на Западна Стара планина, манов мед от Странджа, мармалад от шипки, сладко от горски боровинки и ягоди; ръчно приготвен кашкавал, овче, биволско и краве сирене)
  • Магазин за български розови продукти ROSA – Констанца и Веселин Петрови.
  • Фирма „BOGAR” представя пробиотици и продукти, произведени на база млечно-кисела ферментация и съдържащи пробиотичната бактерия Лактобацилус булгарикус. Ще научим kак да си направим българско кисело мляко в домашни условия.
  • Изложба на Ставри Калинов в Галерия „Гама“

  Щандовете ще бъдат отворени за гостите още в 11.00 ч. Официалното откриване на събора ще бъде в 13.00 ч.

  За музикалното оформление и доброто настроение ще се грижи Димитър Иванов.

  По традиция на Празника на розата се извива голямо българско хоро снимка Меланж Булгарен, 2017

  За пета поредна година българската общност в Австрия ще се събере на станалия вече традиционен Празник на розата. „Съборът представя многообразието на народните ни традиции, съчетано с изпълненията на български творци”, казва арх.Елица Георгиева от галерия „ГАМА”, по чиято идея и концепция се провежда събитието. Тя е и главен организатор на празника, който събира сънародници не само от различни части на алпийската република, но и от съседните държави.

  Празник на розата – пети събор на българите в Австрия

  КОГА: 2 юни, събота, официално откриване в 13.00 ч. (щандовете ще бъдат отворени в 11.00 ч.) Празникът ще продължи до 18.00 ч.

  КЪДЕ: Фридрихсхоф

  Навигация:

   2424 Zurndorf,

  Römerstrasse 7

  +47° 56’ 59.52”,

  +16° 56’ 25.76”

  ___________________

  Още по темата:

  Елица Георгиева, организатор на Празника на розата: Длъжни сме да съхраняваме духовното си наследство, за да я има нашата България!

  Фридрихсхоф: Първи събор на българите в Австрия и празник на българската роза

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации